enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Corona Aşısı İçin Türk Bilimadamının Şirketiyle Anlaştı

AB Corona Aşısı İçin Türk Bilimadamının Şirketiyle Anlaştı
A+
A-

TÜHA HABER / Dünyanın dört bir yanında ilaç şirketleri Corona virüsüne karşı etkili bir aşı geliştirmek için yoğun bir yarış içinde. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, virüse karşı 169 aşı projesi üzerinde çalışılıyor. Her ne kadar AstraZeneca şirketi aşı gönüllülerinden birinde nedeni belirlenemeyen bir hastalığın ortaya çıkması üzerine çalışmalarına ara verse de bu konuda iddialı diğer şirketlerden bazıları aşının üretimi için son aşamaya gelmiş bulunuyor. 

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından dün yapılan bir açıklama sonrasına da gözler Almanya’ya çevrildi. AB Komisyonu, Almanya’da Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu ve ortağı olduğu BioNtech ile ortağı ABD’li ilaç üreticisi Pfizer’la yıl sonuna kadar en az 200 milyon aşı satın alınması konusunda ön anlaşmaya varıldığını açıkladı. Üretimin hızına göre bu sayının 300 milyona çıkabileceği de belirtilirken, “BNT162b2 z” adı altında üretilecek aşının 27 AB ülkesine paylaşım ve dağıtımının Komisyon tarafından organize edileceği de haber verildi.

Alman hükümeti, AB ülkelerinin ihtiyacı olan aşıyı tedarik etmek için ortak hareket edileceğini bildirmişti. AB üyesi 27 ülkenin toplam aşı ihtiyacı en az 600 milyon olarak tahmin ediliyor. AB Komisyonu, daha önce İngiltere’de Oxford Üniversitesi’yle birlikte aşı üzerinde çalışan AstraZeneca ilaç şirketine 300 milyon aşı siparişi vermiş, ancak burada geliştirilen aşı, bir katılımcıda şüpheli ciddi yan etkiler görülmesi üzerine askıya alınmıştı.

BioNtech kurucusu Uğur Şahin’den açıklama

Bu arada BioNtech Almanya’da aşı araştırmalarına izin veren Paul Ehrlich Enstitüsü’ne aşı izni için önümüzdeki ay başvurunun yapılacağını duyurdu. Şirketin yöneticisi Prof. Uğur Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa’nın kalbinde bulunan bir şirket olarak, AB Komisyonu’nun bize güvenerek, ön anlaşma yapması bizim için büyük bir başarı ve aynı zamanda şimdiye kadar aldığımız en büyük sipariş” dedi. Amaçlarının etkili ve güvenilir bir aşı üretmek olduğunu ifade eden Şahin, pandemiyi Avrupa’da ve dünyada durdurmayı hedeflediklerini belirterek, “Dünyada sağlık krizine yol açan Corona virüsüne karşı mücadelenin uluslararası toplumun dayanışması ile başarılı olacağını görüyoruz” şeklinde görüş belirtti. Şirket kaynakları, aşının üretimine geçilmesi durumunda, 2021 yılında bir milyar 300 bin doz aşı üretiminin hedeflendiğini duyurdu.

Mainz kentinde bulunan BioNtech şirketi bünyesinde yürütülen aşı çalışmasının üçüncü aşamasına kısa süre önce izin verilmişti. Aşının 30 bin denekle yapılan üçüncü aşamasında, deneklerden alınacak sonuçların etkisi kadar hangi dozajda aşının kullanılması gerektiği de belirlenecek.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Eylül 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.