enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: FETÖ’nün Askeri Kanadı | Genelkurmay Çatı Davası

Kitap: FETÖ’nün Askeri Kanadı | Genelkurmay Çatı Davası
11.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SETA Hukuk ve İnsan Hakları Araştırmaları Direktörlüğü Araştırma Asistanı Mert Hüseyin AKGÜN, ‘FETÖ’nün Askeri Kanadı | Genelkurmay Çatı Davası’yla ilgili yapmış olduğu çalışmayı kitaplaştırdı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, ile ilgili görsel sonucu
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Mert Hüseyin AKGÜN, ‘FETÖ’nün Askeri Kanadı | Genelkurmay Çatı Davası’yla ilgili yapmış olduğu çalışmayı (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘ndan İnci Cevher UZGAŞ’a  değerlendirdi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Demokrasimizi hedef alan 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden üç yıldan fazla bir zamanın geçtiğini hatırlatarak,15 Temmuz’da darbe girişimi için hazırlanan bildiride Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine atıf yapılsa da darbenin arkasında Gülen ve onun başını çektiği FETÖ’nün yer aldığı bugün artık yargı kararlarıyla sabit olduğunun altını çizdi.
15 Temmuz’dan bugüne adli mercilerin derinleştirdiği soruşturmaların, hazırlanan iddianamelerin, devam eden veya sonuçlanan davaların FETÖ’nün sivil ve askeri kanatlardan müteşekkil silahlı bir terör örgütü oluğunun ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Yargısal süreçlerin ortaya çıkardığı ve bu çalışmada analiz edilen bilgi ve belgelerin FETÖ’nün son derece sofistike yöntemler kullanan ve adeta istihbarat teşkilatını andıran bir örgüt yapılanmasına sahip olduğunu gösterdiğini açıkladı.
 Prof. Dr. Burhanettin DURAN, FETÖ’nün karşılaştığımız tehdidin büyüklüğünü gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, özellikle Akıncı ve Genelkurmay çatı davaları olarak bilinen iki yargılamanın darbenin planlamasını, organizasyonunu ve FETÖ’nün örgütsel yapısını aydınlattığını belirtti.
“Bu nedenle darbenin ve FETÖ’nün üst düzey askeri yöneticilerini konu alan Genelkurmay çatı davası bu kitapta ayrıntılı şekilde ele alınmıştır” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Darbe girişiminin nasıl planlandığı, örgütün darbe kararı almasındaki motivasyonu, sivil ve askeri mensupların 15 Temmuz’da oynadıkları roller ve sanık profilleri, yaklaşık üç yıl devam eden yargı sürecinde ortaya çıkan gerçekler çerçevesinde incelenmiştir” dedi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, kovuşturma safhasının yakından takip edildiğini ve celselerde gözlem yapıldığını belirterek, Adil yargılanma hakkına ne ölçüde riayet edildiği kitapta üzerinde durulan hususlardan biri olduğunun altını çizdi.
Bu bağlamda mahkemenin sanıkların sahip olduğu haklardan taviz vermeksizin hakikati ortaya çıkarma amacıyla büyük bir mücadele verdiğinin görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Burhanettin DURAN,  özellikle savunma hakkının gözetilmesi bağlamında Türk yargısının geçmiş uygulamalarının çok üzerinde bir titizlik gösterildiğine vurgu yaptı.
 Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Hiç şüphesiz bunun esas sebebi Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olmasıdır. Ancak bir diğer sebebi de davanın ulusal ve uluslararası meşruiyetine gölge düşürmemek ve böylece FETÖ propagandasına malzeme sunmamaktır.  Öte yandan çalışmamızın çok çarpıcı bir bulgusu da dava süresince ortaya çıkan binlerce sayfalık sanık savunmalarının incelenmesi suretiyle elde edilmiştir” dedi.
Sanıkların birçoğunun içinde bulundukları koşullara rağmen örgüte bağlılıklarını sürdürmelerinin dikkat çekici olduğunu anlatan Prof. Dr. Burhanettin DURAN,
nihayet çatı davasında 20 Haziran 2019’da hükmün verilmesi ile 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki örgütsel yapı, askeri organizasyon ve darbe girişiminin faillerinin adil bir yargılanma ışığında açığa çıkarıldığının söylenebileceğini açıkladı.
“Bu durum FETÖ ile mücadelede bir rehavet gösterilmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır” diyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bunun yanı sıra darbe davalarının henüz ilk derece aşamaları yönünden tamamlandığını ve yargı sürecinin devam edeceğini de bilmek gerektiğini hatırlattı.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, tüm bu adli süreçlerin sağladığı kıymetli bilgi kaynaklarının ancak işlenip analiz edildikleri takdirde örgütle mücadeleye fayda sağlayabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu kitabın da içerdiği analizler itibarıyla Türkiye’nin FETÖ’ye karşı yürüttüğü haklı mücadeleye katkı sunmasını temenni ettiğini ve bu vesileyle 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit düşen vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle andığını kaydetti.

HABER İnci Cevher UZGAŞ

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.