Kitap: FETÖ’nün Askeri Kanadı | Genelkurmay Çatı Davası

TÜHA HABER / SETA Hukuk ve İnsan Hakları Araştırmaları Direktörlüğü Araştırma Asistanı Mert Hüseyin AKGÜN, ‘FETÖ’nün Askeri Kanadı | Genelkurmay Çatı Davası’yla ilgili yapmış olduğu çalışmayı kitaplaştırdı.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Mert Hüseyin AKGÜN, ‘FETÖ’nün Askeri Kanadı | Genelkurmay Çatı Davası’yla ilgili yapmış olduğu çalışmayı (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘ndan İnci Cevher UZGAŞ’a değerlendirdi.

15 Temmuz’dan bugüne adli mercilerin derinleştirdiği soruşturmaların, hazırlanan iddianamelerin, devam eden veya sonuçlanan davaların FETÖ’nün sivil ve askeri kanatlardan müteşekkil silahlı bir terör örgütü oluğunun ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Yargısal süreçlerin ortaya çıkardığı ve bu çalışmada analiz edilen bilgi ve belgelerin FETÖ’nün son derece sofistike yöntemler kullanan ve adeta istihbarat teşkilatını andıran bir örgüt yapılanmasına sahip olduğunu gösterdiğini açıkladı.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, FETÖ’nün karşılaştığımız tehdidin büyüklüğünü gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, özellikle Akıncı ve Genelkurmay çatı davaları olarak bilinen iki yargılamanın darbenin planlamasını, organizasyonunu ve FETÖ’nün örgütsel yapısını aydınlattığını belirtti.
“Bu nedenle darbenin ve FETÖ’nün üst düzey askeri yöneticilerini konu alan Genelkurmay çatı davası bu kitapta ayrıntılı şekilde ele alınmıştır” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Darbe girişiminin nasıl planlandığı, örgütün darbe kararı almasındaki motivasyonu, sivil ve askeri mensupların 15 Temmuz’da oynadıkları roller ve sanık profilleri, yaklaşık üç yıl devam eden yargı sürecinde ortaya çıkan gerçekler çerçevesinde incelenmiştir” dedi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, kovuşturma safhasının yakından takip edildiğini ve celselerde gözlem yapıldığını belirterek, Adil yargılanma hakkına ne ölçüde riayet edildiği kitapta üzerinde durulan hususlardan biri olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Hiç şüphesiz bunun esas sebebi Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olmasıdır. Ancak bir diğer sebebi de davanın ulusal ve uluslararası meşruiyetine gölge düşürmemek ve böylece FETÖ propagandasına malzeme sunmamaktır. Öte yandan çalışmamızın çok çarpıcı bir bulgusu da dava süresince ortaya çıkan binlerce sayfalık sanık savunmalarının incelenmesi suretiyle elde edilmiştir” dedi.
Sanıkların birçoğunun içinde bulundukları koşullara rağmen örgüte bağlılıklarını sürdürmelerinin dikkat çekici olduğunu anlatan Prof. Dr. Burhanettin DURAN,
nihayet çatı davasında 20 Haziran 2019’da hükmün verilmesi ile 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki örgütsel yapı, askeri organizasyon ve darbe girişiminin faillerinin adil bir yargılanma ışığında açığa çıkarıldığının söylenebileceğini açıkladı.
“Bu durum FETÖ ile mücadelede bir rehavet gösterilmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır” diyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bunun yanı sıra darbe davalarının henüz ilk derece aşamaları yönünden tamamlandığını ve yargı sürecinin devam edeceğini de bilmek gerektiğini hatırlattı.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, tüm bu adli süreçlerin sağladığı kıymetli bilgi kaynaklarının ancak işlenip analiz edildikleri takdirde örgütle mücadeleye fayda sağlayabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu kitabın da içerdiği analizler itibarıyla Türkiye’nin FETÖ’ye karşı yürüttüğü haklı mücadeleye katkı sunmasını temenni ettiğini ve bu vesileyle 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit düşen vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle andığını kaydetti.
HABER İnci Cevher UZGAŞ
[TÜHA Haber Ajansı, 09 Temmuz 2020]
Yorumlar