Hizmetleriyle bilinen Birlik Vakfı’nın Çemberlitaş’taki Genel Merkezi’nde, Üstün İnanç için 60. sanat yılı dolayısıyla “Edebiyat ve tiyatro ile geçen bir ömür” başlıklı bir panel geçekleştirildi.
Türkiye Yazarlar Birliği ve Sinema Tiyatro Müzik Sanatçıları Derneğince en iyi yönetmen ödüllerinin sahibi İsmail Yeşilbağ ve emekli TRT spiker, yapımcıve yönetici Harun Yöndem Panelin konuşmacılarıydı.
Hayli ilgi gören toplantının takdimini ise Muhsin Öztürk yaptı. Öztürk, bu yıl 60. sanat yılı kutlanan Üstün İnanç’ın kişiliği hakkında kısa bir bilgi verdi.
“Gazeteci, yazar. 1937, İstanbul doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini tamamladığı İstanbul’da Basın-Yayın ve Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdi. Gençlik yıllarında yazdıkları Yelken, Durum, Sanatkâr ve Büyük Doğu dergilerinde yayımlandı. Tercüman gazetesinde (1956) stajyer muhabiri olarak başladığı gazeteciliğini Babıalide Sabah, Bugün, Son Havadis, yine Tercüman, Zaman, Yeni İstanbulgazetelerinde sürdürdü.
Son yıllarda romanlarıyla yeni bir çıkış yaptı. “Yalnız Değilsiniz“ adlı romanından yönetmen Mesut Uçakan’ın uyarladığı aynı adlı filmi büyük ilgi uyandırdı. İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliğinde bulundu. Bir dönem TGRT’de dramaturg olarak çalışan Üstün İnanç, “Kanayan Yara Bosna“ filminin de senaryo yazarıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi Müdürlüğü yapan sanatçı, bu merkezde yöneticilik yanında öğretmenlik de yaptı” dedi.
“Edebiyat ve tiyatro ile geçen bir ömür” başlıklı bir panelde konuşmacı İsmail Yeşilbağ kısa bir giriş yaparak, Gazeteci, yazar Üstün İnanç’ın inandığı yolda davasını hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve her zaman milli duruş sergileyen önemli bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi.
Yazar, senarist, tiyatro sanatçısı Üstün İnanç’ın, 1967 yılında, Necip Fazıl Kısakürek’in “Sultan Abdülhamid Han” oyunuyla ilk kez sahneye çıktığını dile getiren Yeşilbağ, Üniversitelerde başörtüsü yasağının şiddetle uygulandığı yıllarda genç kızların dramını 1988’de yazdığı ‘Yalnız Değilsiniz’ romanıyla anlatmış ve bu eserle büyük beğeni topladığını ifade etti.
İsmail Yeşilbağ, ayrıca Üstün İnanç’ın kitabının, Mesut Uçakan imzasıyla beyazperdeye uyarlandığını ve film gösterime girdiğinde büyük kitleleri sinema salonlarına çektiğini anlattı.
Panelistlerden emekli TRT spiker, yapımcı ve yönetici Harun Yöndem de yaptığı konuşmada, Üstün İnanç’ın sanatçı kişiliği üzerinde durarak, “İnsanlar Böyleydi“, “Ayıp Uşakları“, “Bir Kimlik Lütfen“, “Yağmur Kanla Başladı” gibi romanlara da imza atan usta yazarın, tiyatroda ise “Kurt Kapanı“, “İlk Kurşun” ve “Sultan Abdülhamid” gibi önemli eserlerinin sahnelendiğini anlattı.
Panel sonrası sanatçı Üstün İnanç’a, katılımcılar tarafından çeşitli sorular soruldu, İnanç sorulan sorulara tek tek cevap verdi.
Program sonrası Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘dan Ataner YÜCE’ye panelle ilgi bilgi veren Harun Yöndem, yaklaşık 20 dakikalık konuşması süresince, tanıdığı kadarıyla yazar Üstün İnanç’ın hayatından ve eserlerinden söz ettiğini söyledi.
Harun Yöndem, “İlgi gördü mü derseniz, gördü. Çok merak eden dostlar olursa anlatırım. Hatta programın bir bölümünde de Necip Fazıl Kısakürek’ten üç şiir seslendirdim. Şiirin birinde yer alan dizeler beni bir anda o gece yaşanan Amasra’daki maden faciasına götürdü ve sanki yaşananlar anlatılıyormuş gibi hissettim. Bir an gözlerim ıslandı. Kaybettiğimiz canlara rahmet diledim” dedi.
Toplantı bitiminde Üstün İnanç’a berat ve plaket verildi. Bu sırada eski Kültür Bakanı ve Meclis başkanlarından sayın İsmail Kahraman da kısa bir konuşma yaptı.
Biz de, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Uluslararası Haber Ajansı (UHA) olarak, Üstün İnanç’a sağlıklı, hayırlı ve verimli uzun ömürler dileriz.
“Hayat satranç gibidir. On parçanı kaybedip yine de kazanabilirsin!” Olasılıksız, Adam Fawer Diyagramdaki Savaş SATRANÇ Dünyanın en popüler ve kadim kutu oyunu şüphesiz ki satranç. Öyle olmasına karşın bunun çok ötesinde. Zira strateji, plan ve ileri görüşlülük gerektiren oyun diyagrama sığdırılmış savaş gibi. Ortaya çıkışı ile ilgili pek çok görüş...
Kültür Sanat Servisi’nden merhaba… Siz de işitmişinizdir bir mevzu olur ‘biz okuyan bir toplum değiliz’ diyen biri çıkar. Bu genellemeye hiç ısınamadım hayatım boyunca. 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle siteler arası dolaşırken journo.com.tr’de bir yazıya denk geldim. Başlık şöyleydi: ’30 Ağustos: Cephede bile gazete okuyan bir ülkenin zaferi’ Yazıda cephede savaşan...
TÜHA HABER / 2 bin 800 yıllık Tabal Krallığı Antik Kenti, Niğde’de Göllüdağ’ın zirvesinde yer alıyor. 88 yıl önce tesadüfen keşfedilen bölgede kazı çalışmaları tamamlandı. Antik kentin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Geç Hitit dönemine ait Tabal Krallığı Antik Kenti, 2 bin 172 metre yükseklikte, Niğde’nin Çiftlik ilçesindeki Göllüdağ’ın zirvesinde...
TÜHA HABER / Ankara Polatlı’da yaşayan Kırım Tatarlarının lehçe ve dil zenginliğini ortaya koyan Polatlı Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü’nün 2. baskısı yayımlandı. Sözlüğe gösterilen yoğun ilgi sonucunda kitabın birinci baskısı hızla tükendi ve bunun akabinde ikinci baskı yapıldı. Kırım Haber Ajansı sözlüğün yazarı Cengiz Evirgen ile eser hakkında mülakat yaptı. Polatlı Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü’ne...
TÜHA HABER / “Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları Sergisi” bugün itibarıyla açıldı. İstanbul’da Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaret edilebilecek sergi, bir ay boyunca açık kalacak. İletişim Başkanlığı himayesinde düzenlenen “Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları Sergisi” İstanbul Sultanahmet’te bulunan Türk ve İslam...
TÜHA HABER / TRT’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenleyeceği ’12 Punto TRT Senaryo Günleri’ 22-29 Haziran tarihleri arasında, 9 farklı ülkeden katılımla 3 ayrı platformda düzenlenecek. ’12 Punto TRT Senaryo Günleri’ uluslararası alanda da büyük ses getirecek. Sinema sektörüne yeni bir soluk kazandıran “12 Punto TRT Senaryo Günleri”, sinemacıları senaryo aşamasında...