enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 MİT Başkanı İbrahim Kalın, İstanbul’da başta Kudüs olmak üzere Hamas heyetiyle görüştü
10:19 Trump yönetimi İran sendromuyla güç kaybetmeye devam ediyor
00:50 İran savaşında hangi ülkeler kazanacak, hangileri en çok zarar görecek?
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:13 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:58 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Putin’in şefi’ Rus oligark Prigozhin, Ukrayna’da savaşması için Wagner’i kurduğunu itiraf etti

‘Putin’in şefi’ Rus oligark Prigozhin, Ukrayna’da savaşması için Wagner’i kurduğunu itiraf etti
02.10.2022
A+
A-

Rusya Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefiki, oligark Yevgeny Prigozhin, Wagner paramiliter grubunun arkasında olduğunu itiraf etti. 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Prigozhin, ortağı olduğu yemek şirketi Concord Group’un sosyal medya profilinde yaptığı paylaşımda, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te “Donbas bölgesine savaşçılar göndermek için Wagner grubunu kurduğunu” yazdı. 

İnsan hakları aktivistleri, paralı askerlerden oluşan özel bir ağ olan bu grubu Ukrayna, Suriye ve Libya’da savaş suçları işlemekle suçluyor.

'Putin'in şefi' lakaplı Rus oligark Yevgeny Prigozhin (solda)
‘Putin’in şefi’ lakaplı Rus oligark Yevgeny Prigozhin (solda)  

Putin ve diğer Kremlin yetkililerinin katıldığı yemeklere ev sahipliği yaptığı için “Putin’in şefi” olarak tanınan Prigozhin, Wagner paralı askerlerini “vatanseverler” olarak nitelendirdi.

Wagner’in Suriye, Mali, Libya ve diğer ülkelerdeki operasyonlara katıldığını belirten Prigozhin, “Ve şimdi bir itiraf…Bu adamlar, kahramanlar, Suriye halkını, Arap ülkelerinin diğer insanlarını, fakir Afrikalıları ve Latin Amerikalıları savundular, anavatanımızın direği oldular” şeklinde yazdı.

AB: Wagner, uluslararası hukuku ihlal ediyor

Putin, Kremlin ve Wagner arasında herhangi bir bağlantı olmadığını savunuyor.

Avrupa Birliği, Wagner grubunun “uluslararası hukuku ihlal ederek şiddeti körüklemek, doğal kaynakları yağmalamak ve sivilleri sindirmek için paralı askerler topladığını, eğittiğini ve dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerine gönderdiğini” duyurmuştu.

İngiltere Savunma Bakanlığı, aralarında örgütün üst düzey liderlerinin de bulunduğu yaklaşık bin Wagner paralı askerinin Rus birliklerine destek vermek üzere Ukrayna’nın doğusunda konuşlandırıldığını açıkladı.

Prigozhin, daha önce yaptığı açıklamalarda Wagner’in kendisine ait olduğu iddialarını reddetmişti.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Wagner Grubu kimdir?

Rusya merkezli özel güvenlik şirketlerinden Wagner Grubu’nun adı, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Kiev karşıtı isyan sırasında yaşanan çatışmalarda duyulmaya başladı.

Profesyonel savaşçıların, Ukrayna’nın doğusunda Moskova yanlısı isyancılarla birlikte çatışmalara müdahil olduğu belirtilmişti.

Wagner’i yakından takip eden kaynaklar, gruba bağlı savaşçıların Ukrayna ve Suriye’de Kremlin adına gizli operasyonlar düzenlediğini öne sürmüştü.

Rus makamları ise Wagner üyelerinin Moskova’dan emir aldığı ve bu yönde hareket ettiği yönündeki suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

Ek kaynaklar * EuroNews

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.