enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması’nın kurallarını çiğniyor

Yunanistan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması’nın kurallarını çiğniyor
24.07.2022
A+
A-

ATİNA – TÜHA HABER / Yunanistan’daki Batı Trakya Türkleri, 305 olan Türk okulu sayısını 103’e düşürmesi ile haklarının birer birer alındığını belirterek dünya kamuoyuna yardım çağrısında bulundu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Batı Trakya Haber Ajansı’na dayandırdığı haberine göre, Yunanistan, Türkiye sınırı yakınındaki Dedeağaç’ı ABD silahları ve zırhlı araçları ile donatmaya devam ederken, diğer yandan ülkedeki Batı Trakya Türklerine yönelik baskılarını arttırıyor. Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan azınlık haklarını yıllardır yok sayan Atina, son olarak eğitimi hedef aldı.

Yunanistan, tasarruf tedbirleri ve öğrenci azlığını gerekçe göstererek 12 Türk köyünde daha okulları kapattı. Bu durum Batı Trakya Türklerini şoke etti.

Atina yönetimi, azınlık kurum ve kuruluşları ile Ankara’dan yükselen tepkilere kulak tıkarken, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, uluslararası antlaşmaları hiçe sayan bu tutuma karşı dünya kamuoyunu sesini yükseltmeye davet etti.

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet: “Tercihimiz Azınlık okulları olmalı!" - Millet Gazetesi

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet

“HAKLARIMIZ BİRER BİRER ALINIYOR”

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığının 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a emanet edildiğini ve bu anlaşmada azınlığın eğitim hakkının da güvence altına alındığını belirterek şunları kaydetti:

Giderleri azınlık tarafından karşılanmak üzere her türlü okul ve buna benzeri eğitim öğretim kurumları kurmak, yönetmek ve denetlemek, ayrıca bu kurumlarda serbestçe kendi dilini kullanma hakkı azınlığa tanınmıştır. Bu haklar Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Kültür Anlaşması ve 1968’de imzalanan Kültür Protokolü ile güçlendirilmiştir. Ancak Yunanistan uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan bu hakları iyi niyetten uzak, tek taraflı çıkardığı yasa, genelge ve kararnamelerle Türk azınlığın elinden birer birer almıştır, almaya da devam etmektedir.

“GELECEĞİMİZ ÇALINIYOR”

Son yıllarda tasarruf tedbirleri ve öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek azınlık okullarının birer birer kapatıldığını dile getiren BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Şu kesin olarak bilinmelidir, azınlık okulları Batı Trakya Türklerinin geleceğidir. Azınlığın geleceği tehlikeye girmiştir. Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz 1923’te 305 olan Batı Trakya’daki Türk okulu sayısı, son olarak 12 okulun kapatılması ile 103’e düşmüştür. Azınlık bu şekilde eritiliyor. Türk azınlığın çocukları Yunan devlet okullarına kaydırılarak asimilasyonun önü açılacaktır. Zaman içinde azınlık bitirilecektir. Uluslararası antlaşmaları hiçe sayan bu tutuma karşı dünya kamuoyunu azınlığın geleceği için yardıma çağırıyoruz ifadelerini kullandı.

“YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ”

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği de Yunanistan’ın hukuk tanımaz, keyfi uygulamalarını eleştirdi. Hükümetin azınlık eğitimi konusunda gizli ajandası olduğunu ileri süren encümenler, Uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan haklarımızın yangından mal kaçırırcasına getirilen düzenlemelerle ihlal edilemeyeceğini bir kez daha hatırlatırken, yapılan hukuksuz düzenlemelere karşı her türlü yasal hakkımızı saklı tuttuğumuzu vurgulamak isteriz” açıklaması yaptı.

Öte yandan, Türk azınlığın diğer kurum ve kuruluşları da Atina’nın tutumunu kınadı.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.