enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:32 Web Panel | Türkiye’nin Körfez Vizyonu: Yeni Dönemde Diplomasi, Ekonomi ve Güvenlik
07:57 ‘Yüzyılın Konut Projesi’nde ayrıntılar bugün belli olacak
07:46 Hollanda Açık Deniz Rüzgâr Enerjisi Çevrim Santrali Kurulumu İçin İhale Açıldı
07:37 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 günlük Kuveyt, Katar ve Umman Körfez turundan notlar!
07:34 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), İhracata verdiği destekle büyüyor!
07:34 ABD Başkan Yardımcısı Vance: Trump’ın politikası Batı Şeria’yı İsrail’e ilhak etmek değil
07:28 İlham Aliyev Macaristan Başbakanını tebrik etti
07:18 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Meclisi’nden Uras Ege ve Teoman için destek çağrısı
07:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin vizyoner projesi, Bilimin yeni rotası UçakPark kapılarını açtı…
07:12 Ermenistan Başbakanı Paşinyan: “Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki taşımacılığı sağlamaya hazır”
07:12 İstanbul Bayrampaşa İlçe Belediye Meclisinin belediye başkan vekili seçimi 26 Ekim 2025 Pazar günü yapılacak…
07:05 Uygun fiyatlı uçak bileti bulmak artık sadece şansa bağlı değil. Uçak bileti alırken bilmeniz gereken gizli tasarruf yöntemleri!
07:03 Prof. Dr. Mehmet Yüce: “Sayın İlham Aliyev’in Kazakistan ziyareti, Orta Asya jeopolitiğinde yeni “Türk ekseni”nin oluşum aşamasını göstermektedir”
07:03 Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansı Denizli’de KOBİ’leri Geleceğe Taşıyor
07:02 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Birinci Türkoloji Kurultayı’nın 100. yılı için kararname imzaldı.
07:02 Geriatri Uzmanı Dr. Sibel Akbaş, “Palyatif bakımı yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadele eden hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bütüncül bir sağlık hizmeti”
07:00 CHP’nin kurultay tarihi belli oldu
00:22 Türkiye ve Umman arasında medya, enformasyon ve kamu diplomasisi alanlarında mutabakat zaptı imzalandı…
00:21 TUSAŞ’ta yaşanan terör saldırısının üzerinden 1 yıl geçti. TUSAŞ Şehitleri, Ankara’da kabirleri başında dualarla anıldı.
13:31 İsrail’in Gazze Soykırımı İki Şeyi Kanıtladı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Ticari ve Ekonomik İlişkiler

Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Ticari ve Ekonomik İlişkiler
15.01.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, Yunanistan’ın 22 yıllık Avrupa Birliği üyeliği ile ekonomik sorunlarını büyük ölçüde çözümlemiş bir ülke olduğunu açıkladı.

Fotoğraf açıklaması yok.Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, ‘Yunanistan’ın Ekonomik Durumu ve İlişkilerin Potansiyeli’ konusuyla ilgili (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı değerlendirmede, Yunanistan’ın ekonomik büyüme hızının, 2000 yılından beri ortalama yüzde 4 civarında, enflasyonun ise, yine aynı dönem itibariyle, yılda ortalama yüzde 3 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

ERYALÇIN, “2001 yılında gayrisafi milli hasılası 132.7 milyar Euro, kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılası 12.000 Euro civarında olmuştur. Bu ülke, nüfusuna oranla önemli bir ithalatçı ve alım gücü yüksek olan  bir pazardır. 2001 yılı toplam dış ticaret hacmi, cari fiyatlar esas alındığında 47.5 milyar Euro seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.

Söz konusu miktarın 13 milyarlık bölümünün ihracat, 34.5 milyar Euro’luk bölümünün ise ithalat değerlerinden oluştuğunu söyleyen Kaşif ERYALÇIN, başlıca ihraç ürünlerinin işlenmiş ve ham gıda ürünleri ile işlenmemiş pamuk, tütün, tekstil, kimya, çimento ve rafine petrol ürünleri olduğunu ifade etti.

Emekli Başkonsolos ERYALÇIN, “İthalat kalemleri arasında ise yiyecek, elektrikli eşya, makineler, hammadde, yakıt-yağ önemli yer tutmaktadır. Yunanistan’ın dış ticareti büyük ölçüde AB ülkeleriyle gerçekleşmektedir Son dönemde, Balkan, Karadeniz ve Kuzey Afrika ülkeleriyle olan dış ticaretini ve yatırım ilişkilerini artırma çabası içinde görülmektedir. Diğer taraftan,Yunanistan dünyada en fazla turist çeken ülkeler arasında 15. sıradadır. Dünya turizm piyasasındaki payı yüzde 2 civarında” olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın yukarıda özetlenen ekonomik durumu ve dış ticaret yapısının, ekonomisinin  itici gücünü dış ticaretin oluşturduğu Türkiye ile arasında, potansiyel olarak, kapsamlı ticari ve ekonomik ilişkilerin bulunması gerektiğini düşündürdüğüne dikkat çeken Kaşif ERYALÇIN, İki ülke arasında, aynı coğrafyayı  paylaşmanın da ötesinde, mevcut sınır komşuluğunun, Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa’ya açılan ikinci kapısı olma özelliğine sahip bulunduğunu açıkladı.

ERYALÇIN, Yunanistan’ın genel ithalatında yer alan ürünlerin önemli bir kısmında Türkiye’nin uluslararası piyasalarda rekabet gücüne sahip bulunması; Yunanistan’ın AB üyesi, Türkiye’nin de bu örgütle Gümrük Birliği ve aday ülke ilişkisi içinde olması; üçüncü ülkelerde, özellikle birlikte yaşadıkları Güney Doğu Avrupa’da ortak projeler üstlenme imkânları gibi unsurları da ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için ilâve avantajlar olarak görmek mümkündür” şeklinde konuştu.

 

“Söz konusu potansiyel yıllar itibariyle nasıl kullanılmıştır?” diyen Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, “İki ülke arasında, mazisi derinlere inen siyasi sorunlar, mevcut uygun ekonomik işbirliği ortamını gölgelemiş midir?  Diğer taraftan, birbirleriyle işbirliğini geliştirip güçlendirmek için öteden beri arzulu oldukları bilinen iş çevreleri bakımından, siyasi sorunlardan mümkün mertebe arındırılmış bir zemin yaratılabildiği ve bu zemin hukuki alt yapı ile desteklendiği takdirde kurulacak işbirliğinin boyutları ne olabilir? Nihayet ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda sağlanacak işbirliği, siyasi sorunların da çözüme kavuşturulması için uygun bir ortam yaratmayacak mıdır?”diye dile getirdi.

Kaşif ERYALÇIN, yukarıdaki soruların Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin çerçevesini belirleyen unsurlar olduğunun düşünüldüğünü ve bu perspektifle, önce anılan ilişkilerin halihazır durumuna bakmakta yarar görüldüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.