enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Ticari ve Ekonomik İlişkiler

Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Ticari ve Ekonomik İlişkiler
15.01.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, Yunanistan’ın 22 yıllık Avrupa Birliği üyeliği ile ekonomik sorunlarını büyük ölçüde çözümlemiş bir ülke olduğunu açıkladı.

Fotoğraf açıklaması yok.Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, ‘Yunanistan’ın Ekonomik Durumu ve İlişkilerin Potansiyeli’ konusuyla ilgili (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı değerlendirmede, Yunanistan’ın ekonomik büyüme hızının, 2000 yılından beri ortalama yüzde 4 civarında, enflasyonun ise, yine aynı dönem itibariyle, yılda ortalama yüzde 3 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

ERYALÇIN, “2001 yılında gayrisafi milli hasılası 132.7 milyar Euro, kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılası 12.000 Euro civarında olmuştur. Bu ülke, nüfusuna oranla önemli bir ithalatçı ve alım gücü yüksek olan  bir pazardır. 2001 yılı toplam dış ticaret hacmi, cari fiyatlar esas alındığında 47.5 milyar Euro seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.

Söz konusu miktarın 13 milyarlık bölümünün ihracat, 34.5 milyar Euro’luk bölümünün ise ithalat değerlerinden oluştuğunu söyleyen Kaşif ERYALÇIN, başlıca ihraç ürünlerinin işlenmiş ve ham gıda ürünleri ile işlenmemiş pamuk, tütün, tekstil, kimya, çimento ve rafine petrol ürünleri olduğunu ifade etti.

Emekli Başkonsolos ERYALÇIN, “İthalat kalemleri arasında ise yiyecek, elektrikli eşya, makineler, hammadde, yakıt-yağ önemli yer tutmaktadır. Yunanistan’ın dış ticareti büyük ölçüde AB ülkeleriyle gerçekleşmektedir Son dönemde, Balkan, Karadeniz ve Kuzey Afrika ülkeleriyle olan dış ticaretini ve yatırım ilişkilerini artırma çabası içinde görülmektedir. Diğer taraftan,Yunanistan dünyada en fazla turist çeken ülkeler arasında 15. sıradadır. Dünya turizm piyasasındaki payı yüzde 2 civarında” olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın yukarıda özetlenen ekonomik durumu ve dış ticaret yapısının, ekonomisinin  itici gücünü dış ticaretin oluşturduğu Türkiye ile arasında, potansiyel olarak, kapsamlı ticari ve ekonomik ilişkilerin bulunması gerektiğini düşündürdüğüne dikkat çeken Kaşif ERYALÇIN, İki ülke arasında, aynı coğrafyayı  paylaşmanın da ötesinde, mevcut sınır komşuluğunun, Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa’ya açılan ikinci kapısı olma özelliğine sahip bulunduğunu açıkladı.

ERYALÇIN, Yunanistan’ın genel ithalatında yer alan ürünlerin önemli bir kısmında Türkiye’nin uluslararası piyasalarda rekabet gücüne sahip bulunması; Yunanistan’ın AB üyesi, Türkiye’nin de bu örgütle Gümrük Birliği ve aday ülke ilişkisi içinde olması; üçüncü ülkelerde, özellikle birlikte yaşadıkları Güney Doğu Avrupa’da ortak projeler üstlenme imkânları gibi unsurları da ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için ilâve avantajlar olarak görmek mümkündür” şeklinde konuştu.

 

“Söz konusu potansiyel yıllar itibariyle nasıl kullanılmıştır?” diyen Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, “İki ülke arasında, mazisi derinlere inen siyasi sorunlar, mevcut uygun ekonomik işbirliği ortamını gölgelemiş midir?  Diğer taraftan, birbirleriyle işbirliğini geliştirip güçlendirmek için öteden beri arzulu oldukları bilinen iş çevreleri bakımından, siyasi sorunlardan mümkün mertebe arındırılmış bir zemin yaratılabildiği ve bu zemin hukuki alt yapı ile desteklendiği takdirde kurulacak işbirliğinin boyutları ne olabilir? Nihayet ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda sağlanacak işbirliği, siyasi sorunların da çözüme kavuşturulması için uygun bir ortam yaratmayacak mıdır?”diye dile getirdi.

Kaşif ERYALÇIN, yukarıdaki soruların Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin çerçevesini belirleyen unsurlar olduğunun düşünüldüğünü ve bu perspektifle, önce anılan ilişkilerin halihazır durumuna bakmakta yarar görüldüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.