enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:54 Spor basınının tanınmış isimlerinden gazeteci yazar Faik Çetiner, yaşamını yitirdi.
07:59 500 bin sosyal konut projesinin detayları belli oldu
07:11 Türkçülük fikrinin mimarı: Ziya Gökalp
07:06 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, küresel bir güce dönüşüyor. Bugün barış, huzur, istikrar denince akla ilk Türkiye geliyor. Şefkat ve merhamet, adalet denince zihinlerde ilk bu aziz millet canlanıyor.” dedi.
06:43 Türk soylu topluluklar ‘yabancı’ sayılmayacak
00:58 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
00:45 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Muğa’nın Yatağan Girme Barajı’nda su tutulmaya başlandı
00:43 İnsani yardımın islam dünyasında ihtiyaç duyulmasının arka planı
00:33 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya’yı almalı”.
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet için yaptıkları çalışmaları ve ortak gelecek vizyonunu “Türkiye Yüzyılı Buluşmaları”nda çok net şekilde ortaya koyduk”
22:24 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
21:16 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
07:56 Uygun koşullarda yapılması önemli
07:50 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
07:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
07:46 RTÜK Başkanlığı’na Mehmet Daniş seçildi
07:40 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
07:38 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
07:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
07:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Huzursuz, kasvetli ve dramatik: Mozart’ın 20’nci konçertosu Wang’ın piyanosuyla Riga’da yankılandı

Huzursuz, kasvetli ve dramatik: Mozart’ın 20’nci konçertosu Wang’ın piyanosuyla Riga’da yankılandı
02.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Konserler yeniden başladı. Riga Jurmala Müzik Festivali’nin üçüncüsü Letonya’nın Riga ve Jurmala şehirlerin yaz boyunca hafta sonlarında son sürat devam ediyor.

Dünyaca ünlü piyanist Yuja Wang’ın yorumladığı Mozart’ın 20’nci D minor piyano konçertosu Baltık Denizi’nin dalgalarında yankılandı.

Wang konserini şöyle anlatıyor: “3 dakika boyunca sadece oturuyorsunuz. Çünkü seçtiğim orkestradan gelen türbülans çok fazla ve içselleştirmeniz zaman alıyor.”

Wang Mozart’ın besteleri ile ilgili “Çok farklı yollar deniyebilirsiniz. Aynı satırı çok açık, dramatik bir şekilde de çalabilir ya da daha sakince icra edebilirsiniz,” ifadelerini kullanıyor.

Piyano virtüözü Riga Jurmala Müzik Festivali’nde orkestra şefi Sir John Eliot Gardiner’in batonuyla adeta parıldadı.

Gardiner Wang’ın performansını “Opera işte budur, gerçekten. Mozart’ın bu geç konçertolarına tiyatrallik sinmiş durumda. Orkestra ile piyanonun bir prima donna, bir çeşit soprano gibi olan berrak sesinin oluşturduğu zıtlık patlama etkisi yapıyor,” ifadeleri ile anlatıyor.

Wang’a göre “Bu eserde ateş, öfke ve karmaşanın tamamı var”

Piyaniste Bavyera Radyo Senfoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, Concertgebouworkest, Oslo Filarmoni, Tonhalle Zurich ve Viyana Filarmoni Orkestraları’nda sanatçıların bulunduğu Mariss Jansons Festival Orkestrası eşlik etti.

Mozart bu eseri çok daha küçük ve modern piyanolara göre daha hafif olan fortepianoda çalmıştı.

Bu nedenle Wang, “Gardiner bana pedalları kullanmama talimatı verdi böylece fortepianoyu andıracaktı. Pedalları renk katmak için kullanabiliyorum ama bunu tane tane yapmam lazım. Bu farklı bir tarz, sanki piyano şarkı söylüyormuş gibi.”

Wang kendisi için özel bir önemi olan bu eseri şöyle tanımlıyor “10 Şubat 1785’te yazılmış. Bunu öğrendiğimde bir garip oldum çünkü bu benim doğum günüm. Yani bu eserle aynı gün doğmuşuz.”

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.