enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
06:34 TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne Diyanet’ten “Caiz” Fetvası: Vatandaşın Şüphesi Giderildi!
05:50 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
04:32 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
03:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet, Avrupalı Türkleri hedef almaktan utanmıyor”
03:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:02 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
01:03 Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk kura Adıyaman’daki konutlar için çekilecek…
00:34 MİT’ten siber casusluk operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı
10:40 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:56 TÜBİSAD, Türkiye’nin Dijitalleşme Karnesini Açıkladı
00:47 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:22 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:03 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Af Örgütü: Türkiye kadın haklarında saati 10 yıl geriye aldı

Af Örgütü: Türkiye kadın haklarında saati 10 yıl geriye aldı
02.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çekilme kararı yürürlüğe girdi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (DW, KNA / EC, AÜ)’ye dayandırdığı habere göre, Türkiye’nin kısaca “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çekilme kararı bugün itibarı ile yürürlüğe girdi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesiyle ilgili Berlin’de bir açıklama yaptı. Açıklamada atılan adımın milyonlarca kadın ve kız çocuğunu daha yüksek bir şiddet riskiyle karşı karşıya bırakacağı ifade edildi. 10 yıl önce imzalanan bu anlaşmadan çekilen Türkiye’nin uluslararası bir insan hakları sözleşmesinden çekilen ilk Avrupa Konseyi üyesi olduğu ve bu bakımdan tarihe geçtiği belirtildi.

“Faillere tehlikeli bir mesaj verildi”

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, “Türkiye kadın haklarında saati 10 yıl geriye aldı ve ürkütücü bir emsal oluşturdu” dedi. “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek, istismar eden, sakat bırakan ve öldüren faillere kayıtsız ve tehlikeli bir mesaj veriyor, bunları cezasız kalarak yapmaya devam edebilecekleri mesajını” diyen Callamard, “Bu vahim karar tüm dünyada kadın hakları savunucuları için birleştirici oldu ve haklarımıza yönelik gelecek saldırılara karşı durmak için bir araya gelmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Azınlık haklarını savunan Göttingen merkezli Tehdit Altındaki Halklar Cemiyeti’nin (GfbV) Ortadoğu uzmanı Kamal Sido da sözleşmenin kadınların ve kız çocuklarının korunması yönünde umut yarattığını söyledi. “Anlaşmadan çekilmeyle bu umut paramparça oldu” diyen Sido, “Türk aileleri muhafazakar ideale boyun eğecek ve eşitliğin daha güçlü olduğu Batı modellerinden uzaklaşacak” ifadelerini kullandı. Sido, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu adımla seçim anketlerinde aldığı sonuçları daha iyi hale getirmek istediğini söyledi.

Tehdit Altındaki Halklar Cemiyeti Ortadoğu uzmanı Kamal Sido

Tehdit Altındaki Halklar Cemiyeti Ortadoğu uzmanı Kamal Sido

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti bir insan hakkı sorunu olarak ele alıyor ve bu tür şiddete sıfır tolerans gösterilmesini hedefliyor.

Türkiye, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan sözleşmeyi imzalayan ilk ülke olmuştu. Sözleşmeden 19 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla çekilme adımını atmış, nisan ayında da sözleşmenin 1 Temmuz 2021’de sona ereceğine ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlanmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.