enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Guterres ve Tatar Cenevre’de bir araya geldi

Guterres ve Tatar Cenevre’de bir araya geldi
28.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar arasındaki ikili görüşmeyle başladı. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (DW, AFP / SSB, TY)’ye dayandırdığı habere göre, fiilen ikiye ayrılmış olan Kıbrıs’ta sorunların çözümü için üç gün sürecek gayri resmi görüşmeler dün başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki konferansta Anadolu Ajansı’nın haberine göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar bir araya geldi.

Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric “gayri resmi” olduğunun altını çizdiği görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada “Genel Sekreter gerçekçi” diyerek “Bu konuya hakim. Daha önce de görüşmelere katılmıştı. Yani gerçekçi” şeklinde konuştu.

Guterres’in, Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Nikos Anastasiadis ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Salı günü ikili görüşmeler yapıldıktan sonra, bugün bütün tarafların katılımıyla bir araya gelinmesi planlanıyor.

BM tarafından yapılan bilgilendirmede Genel Sekreterin akşam da Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere heyet başkanları onuruna bir resepsiyon vereceği belirtildi. Türkiye konferansta Bakan Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında bir heyetle temsil ediliyor.

Öte yandan, İsviçre polisinin otel etrafında geniş güvenlik önlemleri aldığı bildirildi.

Federasyon mu, iki devlet mi?

BM himayesinde on yıllarca süren Kıbrıs görüşmelerinde son tur 2017 yılında düzenlenmiş, ancak sonuç alınamamıştı. Türkiye, artık federasyon temelli görüşmelerin anlamının kalmadığı, iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerektiği tezini savunuyor.

Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar da “Bugünün gerçeğinde Kıbrıs’ta iki ayrı devlet” olduğuna vurgu yapıyor. Yunanistan ve adadaki Rum yönetimi ise, çözüm modelinin “federasyon” olduğunu savunuyor. Rum yönetimi Türk hükümeti ve Kuzey Kıbrıs’ın “iki devletli çözüm” önerisini kabul etmiyor.

Tatar konferans öncesi temaslarda bulunmak üzere Ankara’yı ziyaret etmişti. Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temaslarda bulunan Tatar’a  Türkiye’nin her zaman ve her şart altında Kuzey Kıbrıs’ın yanında olduğu mesajı verilmişti.

Ne olmuştu?

Nisan 2004’te referanduma sunulan Annan Planı, Belçika ve İsviçre federal devlet sistemlerinden esinlenilerek, iki ayrı devletten meydana gelen ortak bir federal Kıbrıs devleti öngörmekteydi. Türk tarafı bu plana yüzde 64,9 ile “Evet” demişti. Ancak Rumların yüzde 75,8’inin planı reddetmesiyle çözüm yolu o dönem için kapanmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Nisan 2021]

Ali Erbaş: Mümkün olduğunca evlerinizi mescit haline getirin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.