enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
00:10 Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz, “Türkiye İtalya ortaklığı son yıllarda daha da ivme kazandı”
00:03 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
00:03 BOTAŞ, FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye’nin enerjide kararlı yolculuğunda yeni bir başarıya imza attı…
00:02 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
10:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
08:19 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:59 TÜBİTAK’tan Kastamonu Üniversitesi’nin Pompeiopolis ve güneş saati çalışması’na destek…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:42 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:30 Dışişleri Bakanı Fidan, “Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa” konferansında konuştu…
00:23 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:05 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →
20.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 4 ay önce göreve getirdiği Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atadı. Böylelikle Merkez Bankası Başkanı koltuğunda yaklaşık 21 ay içinde üçüncü değişiklik yapılmış oldu.

2020 yılının Kasım ayında göreve getirilen Naci Ağbal, en son ünlü The Economist dergisi tarafından “Ankara’nın cesur bankacısı” olarak nitelendirilmiş ve hakkında “Türkiye’de parasal disiplini yeniden tesis etmeye çalışan kişi” yorumunu yapmıştı.

Naci Ağbal, birçok yabancı ekonomist tarafından da özellikle faiz artışı kararları nedeniyle takdir edilmişti.

Ağbal’ın görevden alınması yabancı basına nasıl yansıdı?

Financial Times: Erdoğan şoke edici şekilde Merkez Bankası Başkanı Ağbal’ı görevden uzaklaştırdı

Financial Times’ın yorumunda Erdoğan’ın faizleri artırdıktan 2 gün sonra, görevine getirildikten ise 3 ay sonra Merkez Bankası Başkanı Ağbal’ın kovulduğu hatırlatıldı.

Gazete haberinde, kararlı parasal politikalar uygulayan Ağbal’ın yabancı yatırımcılardan övgü aldığını yazdı.

Bloomberg: Erdoğan düşük faiz politikasını savunan kişiyi göreve getirdi

Bloomberg, Naci Ağbal’ın son faiz artışı kararında beklenenin üzerinde artış yaptığını, bu kararından 2 gün sonra görevinden alındığını hatırlattı. Bloomberg ajansı, Ağbal’ın yerine getirilen Şaban Kavcıoğlu’nun düşük faiz politikasını savunan biri olduğunu yazdı.

Bloomberg’ni yorumunda şu ifadeler kaydedildi:

“Naci Ağbal, TL’nin değer kaybettiği bir dönemde görevi devraldı ve faizleri toplamda 875 baz puan yükselterek, yatırımcılar arasında zarar görmüş olan Merkez Bankası’nın kredibilitesini yükseltti. Alışılmadık bir teori olan yüksek faizlerin enflasyona sebep olduğunu savunan Erdoğan, bunun maliyetleri artırdığı belirterek merkez bankasını eleştiriyordu.”

Le Monde: 2019’dan bu yana dördüncü merkez bankası başkanı

Naci Ağbal’ın görevine getirildikten yaklaşık 4 ay sonra uzaklaştırıldığını hatırlatan Fransız Le Monde gazetesi, “Merkez Bankası’ndaki değişiklik, faiz artışından 2 gün sonra geldi. Merkez Bankası yüzde 15,6’ya yükselen enflasyonla sıkı mücadele edeceğini açıklamıştı. Bu önlemler de piyasalar tarafından olumlu olarak karşılanmıştı.” yorumunda bulundu.

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.