enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:44 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:27 ASELSAN tarafından üretilen Hava Trafik Kontrol Radar Sistemi HTRS 100, Şam’da uçuş güvenliğini sağlayacak
06:07 İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek; Türkiye ve Marmara için örnek model
00:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
00:05 CHP’li Meclis Üyesi İstifa Etti, AK Parti’ye Katıldı
21:46 ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), “İran’daki eylemlerde ölenlerin sayısı 5 bin 2’ye yükseldi”
21:24 Meteorolojiye göre İzmir’de yağış alarmı sürüyor
16:48 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:23 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:49 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:06 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:20 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
00:32 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
00:19 Rusya’da Türk dizileri paniği!
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Senato’dan ABD’nin İlk Yerli Bakanına Onay

Senato’dan ABD’nin İlk Yerli Bakanına Onay
16.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Senatosu Temsilciler Meclisi üyesi Deb Haaland’ın İçişleri Bakanlığı’nı onayladı. Böylece Haaland, Amerika’da bakanlık görevine gelen ilk yerli Amerikalı oldu. Haaland Başkan Joe Biden’ın iklim değişikliğiyle mücadele planında önemli rol oynayacak.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Amerika’nın Sesi‘nden aktardığı haberine göre,  Haaland’ın adaylığı, bu konuda bölünmüş durumdaki Senato’dan Lindsey Graham, Lisa Murkovski ve Susan Collins gibi Cumhuriyetçi senatörlerin onay vermesiyle 40’a karşı 51 oyla geçti.

Haaland’ın adaylığına petrol sanayisine yönelik görüşleri nedeniyle batı eyaletlerinden Cumhuriyetçiler karşı çıkıyor, yerli Amerikalı topluluklar ve çevre gruplarıysa özellikle destek veriyordu.

 Haaland’ın Senato Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu’nda geçen ay yapılan iki günlük onay oturumu fosil yakıt üretimi konusunda bir referanduma dönüşmüştü. Cumhuriyetçi senatörler adayı boru hattı protestolarına katılımı, Yeni Yeşil Anlaşma’ya desteği ve Biden yönetiminin federal sondaj lisanslarını durdurması gerekçesiyle sorguya çekmişti.

Haaland, yaklaşık 200 milyon hektar federal ve yerlilere ait arazinin yönetim politikalarından sorumlu olacak. Bu da ülkenin beşte birine denk geliyor. Kendisi de yerli Laguna Pueblo topluluğunun üyesi olan Haaland, ABD yönetiminin federal düzeyde tanınan 574 yerli toplulukla ilişkilerini de yönetecek.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer Haaland’ın onaylanmasının İçişleri Bakanlığı ve bakanlık tarafından adil şekilde muamele görmeyen yerli topluluklar arasındaki ilişkileri onaracağını söyledi.

Haaland 2018 yılında Kongre’ye seçilen iki yerli Amerikalı kadından biri olmuştu.

Haaland’ın bakanlığı onaylanmadan önce bile İçişleri Bakanlığı eski Başkan Donald Trump döneminin denetimleri azaltma eylemlerini geri çevirmek için çalışmaya devam etti. Bunlar arasında Trump döneminde geri adım atılan, göçmen kuşların korunmasına yönelik anlaşma da vardı.

Geçen hafta İçişleri Bakanlığı federal petrol ve doğalgaz izinleriyle ilgili program hakkındaki görüşlerini 25 Mart’ta yayınlayacağını bildirdi.

Bu rapor Biden yönetiminin federal topraklar ve sular için verilen yeni izinlerin durdurulmasını kalıcı hale getirip-getirmeyeceğine karar verilmesine de yardım edecek.

Senato’daki oylama öncesinde Haaland sera gazı emisyonlarını kontrol altına alma sözü vermişti. Sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 25’i devlet arazilerinden çıkartılan fosil yakıtların yakılması sonucu oluşuyor.

Haaland, Kasım ayında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada yenilenebilir enerji projelerini hızlandırmayı, 2030’a kadar devlet arazilerinin ve sularının koruma altına alınmasını ve daha fazla kültürel ve ekolojik olarak hassas alanın korunmasını hedeflediğini bildirmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.