enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:01 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:00 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:07 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:06 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Senato’dan ABD’nin İlk Yerli Bakanına Onay

Senato’dan ABD’nin İlk Yerli Bakanına Onay
16.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Senatosu Temsilciler Meclisi üyesi Deb Haaland’ın İçişleri Bakanlığı’nı onayladı. Böylece Haaland, Amerika’da bakanlık görevine gelen ilk yerli Amerikalı oldu. Haaland Başkan Joe Biden’ın iklim değişikliğiyle mücadele planında önemli rol oynayacak.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Amerika’nın Sesi‘nden aktardığı haberine göre,  Haaland’ın adaylığı, bu konuda bölünmüş durumdaki Senato’dan Lindsey Graham, Lisa Murkovski ve Susan Collins gibi Cumhuriyetçi senatörlerin onay vermesiyle 40’a karşı 51 oyla geçti.

Haaland’ın adaylığına petrol sanayisine yönelik görüşleri nedeniyle batı eyaletlerinden Cumhuriyetçiler karşı çıkıyor, yerli Amerikalı topluluklar ve çevre gruplarıysa özellikle destek veriyordu.

 Haaland’ın Senato Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu’nda geçen ay yapılan iki günlük onay oturumu fosil yakıt üretimi konusunda bir referanduma dönüşmüştü. Cumhuriyetçi senatörler adayı boru hattı protestolarına katılımı, Yeni Yeşil Anlaşma’ya desteği ve Biden yönetiminin federal sondaj lisanslarını durdurması gerekçesiyle sorguya çekmişti.

Haaland, yaklaşık 200 milyon hektar federal ve yerlilere ait arazinin yönetim politikalarından sorumlu olacak. Bu da ülkenin beşte birine denk geliyor. Kendisi de yerli Laguna Pueblo topluluğunun üyesi olan Haaland, ABD yönetiminin federal düzeyde tanınan 574 yerli toplulukla ilişkilerini de yönetecek.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer Haaland’ın onaylanmasının İçişleri Bakanlığı ve bakanlık tarafından adil şekilde muamele görmeyen yerli topluluklar arasındaki ilişkileri onaracağını söyledi.

Haaland 2018 yılında Kongre’ye seçilen iki yerli Amerikalı kadından biri olmuştu.

Haaland’ın bakanlığı onaylanmadan önce bile İçişleri Bakanlığı eski Başkan Donald Trump döneminin denetimleri azaltma eylemlerini geri çevirmek için çalışmaya devam etti. Bunlar arasında Trump döneminde geri adım atılan, göçmen kuşların korunmasına yönelik anlaşma da vardı.

Geçen hafta İçişleri Bakanlığı federal petrol ve doğalgaz izinleriyle ilgili program hakkındaki görüşlerini 25 Mart’ta yayınlayacağını bildirdi.

Bu rapor Biden yönetiminin federal topraklar ve sular için verilen yeni izinlerin durdurulmasını kalıcı hale getirip-getirmeyeceğine karar verilmesine de yardım edecek.

Senato’daki oylama öncesinde Haaland sera gazı emisyonlarını kontrol altına alma sözü vermişti. Sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 25’i devlet arazilerinden çıkartılan fosil yakıtların yakılması sonucu oluşuyor.

Haaland, Kasım ayında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada yenilenebilir enerji projelerini hızlandırmayı, 2030’a kadar devlet arazilerinin ve sularının koruma altına alınmasını ve daha fazla kültürel ve ekolojik olarak hassas alanın korunmasını hedeflediğini bildirmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.