enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

30 dakika yapılan aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır

30 dakika yapılan aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır
07.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Reyap Çorlu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, Koroner kalp hastalıklarına yol açan sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini açıkladı.

30 dakikalık orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır

Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kalp ve damar hastalıkları konusunda (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.

Kalp ve damar hastalıklarının dünya çapında bir numaralı ölüm sebebi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, son yıllarda Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında yıllık 22 milyonu aşacağının tahmin edildiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Mustafa Aydın, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı aracılığıyla kalp hastaları için önemli bilgiler paylaşmanın yanı sıra Covid-19 sürecinde kalp hastalarına da önemli önerilerde bulundu:

Kalp-damar hastalıklarının nedenleri neler? Ceyda Erenoğlu Yazı Dizisi

“Kalp ve damar hastalıkları; koroner kalp hastalıkları, serebrovasküler (beyin-damar) hastalıklar, hipertansiyon, periferik arter (atardamar tıkanıklığı) hastalığı, romatizmal kalp hastalıkları, konjenital (doğuştan)  kalp hastalıkları, kalp yetmezliği ve kardiyomiyopatileri (kalp kası hastalıkları) kapsar.

Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde; tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik, obezite, sağlıksız beslenme gibi olumsuz davranış tarzları yanında diyabet, hipertansiyon, dislipidemi (kolesterol bozukluğu) gibi hastalıklar yer almaktadır. 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları kaynaklı olmuştur. Bu ölümlerin 7,4 milyonu kalp krizine (iskemik kalp hastalığı) 6,7 milyonu inmeye bağlıdır.

Bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı 70 yaş altı ölümlerin yüzde 37’sinden kalp ve damar hastalıkları sorumludur. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında yaklaşık 22,2 milyon olacağı tahmin edilmektedir.  Ülkemizde de buna paralel olarak toplam ölümlerin içinde kalp hastalıklarının payının gittikçe artma eğilimindedir.

Hollanda'da kalp-damar hastalıkları tusünami bekleniyor - Yaşam & Sağlık - Turkinfo

Türkiye’de her yıl yaklaşık 300.000 kalp krizi ve 125.000 ölüm bu nedenlidir. Oranlar 1989’da yüzde 40 iken, 2014 yılında yüzde 40,4 ile tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almıştır. Türkiye’de akut miyokard enfarktüsü (kalp krizi) öyküsü erkeklerde yüzde 2,3; kadınlarda yüzde 1,1’dir. Koroner kalp hastalığı sıklığı erkeklerde yüzde 3,8; kadınlarda yüzde 2,3’dür.”

Koroner kalp hastalıklarına yol açan sağlıksız yaşam alışkanlıkları değiştirilmeli
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde uygulanan her türlü tedavi yöntemi ülkemizde de başarıyla uygulandığın söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, sorunun hastalık oluşmadan engellenebilmesinde bulunduğunu ve bu amaçla tedavinin yanı sıra öncelikle hastalığı önlemeye yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Aydın, Koroner kalp hastalıklarına yol açan sağlıksız beslenme alışkanlıklarının, sigara, hareketsiz yaşam gibi olumsuz faktörlerin değiştirilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Hastalık oluşumu sonrası ise ilerlemenin durdurulması ve bu amaçla ilaçla tedavi ve girişimsel veya cerrahi yöntemler uygulanmalıdır.” dedi.

Kalp Damar Hastalıkları Beslenme | Diyetisyen Berna Çil

Erken tanı ve tedaviyle bu hastalıkların önemli ölçüde azaltılması mümkün
“Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde risk faktörleri olarak; sigara-tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik, obezite, sağlıksız beslenme gibi olumsuz davranış tarzları yanında diyabet, hipertansiyon, dislipidemi (kolesterol bozukluğu) gibi hastalıklar ve ailede kalp damar hastalığı bulunması yer almaktadır” diyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, ancak risk faktörleri ile mücadele yanında erken tanı ve zamanında tedaviyle bu hastalıkların önemli ölçüde azaltılması mümkün olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Mustafa Aydın‘ın ifadelerine göre sigaranın bırakılması, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az yüzde 70-80 kadarı önlenebilir.

Kronik kalp hastalarının tedavilerini aksatmalarının hastalığın seyrini bozabileceği uyarısında da bulunan Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Hastalık tekrar alevlenip, şiddetlenebilir, tekrar hastaneye yatışlar gerekebilir. O nedenle kronik kalp hastalığı olan hastalar evlerinde mevcut ilaçlarını düzenli almaya devam etmeli, verilen diyetlerini de asla aksatmamalıdırlar. Mümkün olduğunca ev içinde egzersizler yapılmalı, kilo alınmamasına da dikkat edilmelidir.” diye konuştu.

Düzenli egzersiz yapmak akıl sağlığına iyi geliyor

Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır
Prof. Dr. Mustafa Aydın, Obezite ve özellikle tip II diyabet fiziksel aktivite yetersizliği ile ilişkili hastalıklar olduğunun altını çizerek, bu durumun ise koronerkalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırdığını ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, kronik kalp hastalıkları ile doğrudan ilişkilidir. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur. Tuz tüketimi günde beş gramla sınırlandırılmalı. Porsiyonlar ve tabaklar oransal olarak meyve ve sebzenin et veya karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmalı. Akdeniz tipi diyet dediğimiz zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve kuruyemişten zengin besinlerin kalp sağlığına olumu etkilerini gösteren birçok çalışma vardır. Bu ülkemiz insanı için en yararlı beslenme tarzıdır. Sağlıklı beslenme için; işlenmemiş tahıllar, baklagiller, az yağlı süt ürünleri, deniz ürünleri, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler soframızda yer almalı,  kırmızı et tüketimi ve doymuş yağlar azaltılmalı, zeytinyağı ve diğer sıvı yağlara daha fazla yer verilmeli; şekerli içecekler, şekerli ve unlu hazır besinler ve işlenmiş karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.” dedi.

Maske takmaya sigara molası verenler Covid-19 riskini artırıyor - Eskişehir Ekspres | Eskişehir Haber - Son Dakika Eskişehir Haberleri

Tütün içen her iki kişiden birinin, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle öldüğünün altını çizen Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Tütün ve sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Bu önerileri uygulanması ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmek durumunda kalp hastalığı ve inme yükü önemli oranda azalacaktır. Düzenli sağlık kuruluşuna başvuru; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) önerilen düzeyde tutmak bu açıdan önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Aydın, bu hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde 17 milyonu aşkın kişinin yaşamını yitirdiğini  ve bu sayının 2030 yılında 23 milyon olmasının beklendiğine dikkat çekti.

Kalp hastalığı ve inmenin, yaşlıları, erkekleri ve zengin toplumları daha fazla etkilediğinin yanlış bilinen bir gerçek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Her ne kadar erkeklerin ve kadınların karşı karşıya oldukları risk ayrı ayrı hesaplanmamış olsa da, kardiyovasküler hastalıklar her iki cinsiyeti de etkiler.” dedi.

Virüs en çok kalp ve damar hastalığı olanları etkiledi

Covid-19 salgını döneminde düzenli ilaç kullanımı ve sağlıklı beslenme önemli

Prof. Dr. Aydın, Koroner kalp hastalığı ve hipertansiyon hastalarında Covid-19 salgını döneminde düzenli ilaç kullanımı ve sağlıklı beslenmenin daha önem kazandığının altını çizdi.

“Kalp-damar hastalarında hastalık daha ağır seyretmekte ve yoğun bakım gereği daha fazla olmaktadır” diyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, Ölüm riski kronik kalp hastalığı olanlarda daha yüksek olduğunu ve  bu yüzden kronik kalp damar hastalığının, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkları olan kişilerin hastalığa yakalanmamak için çok daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.