3. ittifak endişesi


TÜHA HABER / CHP, İyi Parti ile resmi, HDP ve SP ile örtülü Millet İttifakı’nda ‘HDP rahatsızlığı’nı tartışıyor. İttifakın çatırdaması endişesi ilk kez salı günkü PM toplantısında dile getirildi. İP liderliğinde 3. ittifak ihtimali konuşuluyor.
AKŞAM Gazetesi‘nde yer alan haberde, CHP’deki gelişmelere vakıf kaynaklardan medyaya yansıyan bilgilere göre, PM toplantısında AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu ‘Cumhur İttifakı’ ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Başkanı İshak Sağlam’ı kabul etmesi; SP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü evinde ziyaret etmesi ve bu gibi ziyaretlere devam edeceğini açıklaması da konuşuldu.
PM’DE ‘RİSK’ KONUŞULDU
Milliyet gazetesinde Çarşamba gün yayınlanan, “Millet İttifakı mesajı: Problem yok” başlıklı Mehtap Gökdemir imzalı kulis habere göre; PM üyesi Müslim Sarı, “HDP üzerinden İYİ Parti’nin sıkıştırılmasına dönük hamle Millet İttifakı’nda bazı risklere neden olabilir. En azından konu bir üçüncü ittifaka doğru taşınabilir. CHP’nin HDP ile baş başa kalma riski bulunuyor. Partinin A, B ve C senaryolarını çalışması gerekiyor” dedi.
Kılıçdaroğlu ise Millet İttifakı’nın dağıtılması konusunda bazı gelişmelerin olabileceğini ama bunların sonuç vermeyeceğini belirterek, “Temel Bey (SP Genel Başkanı Karamollaoğlu) hala burada duruyor, çok açık tavır takındı. DP Genel Başkanı da açıklama yaptı. Millet İttifakı’nda bir problem yok” ifadesini kullandı.
İP 3. İTTİFAK LİDERİ OLABİLİR
CHP’de konuya hakim kaynaklar, HDP ile ittifakın tabana anlatılmamasının HDP-PKK ilişkisinin kabulü anlamına geldiğini ve bunun özellikle İyi Parti ve SP üzerinde yük oluşturduğunu belirterek, İyi Parti’nin, CHP ve AK Parti’den kopanların kurduğu partilerle birlikte bir ‘üçüncü ittifak’ın lider partisi olabileceğine işaret ediyorlar.
KARAMOLLAOĞLU RENK VERMEDİ
Kaynaklar, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’na girmesini sağlayan faktörlerin güçlü bir bağ oluşturduğunu, ancak HDP ile ittifakın ağırlığının artması ile bu bağların da zayıflayabileceğini vurguluyorlar.
Öte yandan; SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Asiltürk’ü ziyaretine ilişkin sorulara, ‘ittifak kaygısı’ gütmeden cevap vermesi dikkati çekti. Karamollaoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’de siyasi partiler arasında, farklı görüşe sahip topluluklar arasında mutlaka benzer görüşmelerin yapılmasından yanayız, memnuniyetle karşılıyorum” dedi.
İNCE, MİLLETVEKİLİ BEKLİYOR
CHP’nin eski cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de, muhtemelen adı ‘Memleket Partisi’ olacak yeni partilerini bahar aylarında kuracaklarını açıklamıştı. İnce, halihazırdaki CHP milletvekillerinden de partisine katılım olacağını söyledi.
CHP’den ayrılarak Türkiye Değişim Partisi’ni kuran Mustafa Sarıgül de, çalışmalarını Ankara’daki genel merkeze taşıdı. Sarıgül, “Siyaseti delege ağlarının, kongre sahtekarlarının tekelinden kurtaracağız” ve “Partiyi iki dönem iktidara taşıyamayan genel başkan görevi bırakacak” diyerek CHP’ye gönderme yaptı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrılarak CHP’de milletvekili yapılan ve hızlıca Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilen Öztürk Yılmaz da Yenilik Partisi ile CHP tabanından oy almayı hedefliyor.
HDP KAPATILIRSA İYİ Mİ OLUR?
HDP’ye yönelik ‘kapatma’ tartışmaları da CHP’de ‘ılımlı’ karşılanıyor. Kaynaklar, CHP içinde bir görüşün, “HDP kapatılırsa üzerimizden yük kalkar; daha sonra kurulacak partinin kurucuları PKK bağlantısı suçlamasından kurtulur, onlarla açık ittifak yapabiliriz. Parti kuramazlarsa da tabandan oy alabilecek CHP’de de tepki görmeyecek isimleri listelerimize alabiliriz. Aynı anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da parti kapatmaktan sorumlu tutabiliriz” yönünde olduğunu belirtiyorlar.
Bu görüşü savunanlar, HDP’deki siyasetçilerin de hem ‘mağduriyet’ avantajı yakalayabileceğini hem de yeni parti kurarak yeni bir başlangıç yapabileceğini vurguluyor ve HDP’lilerin kapatma çağrılarına ılımlı tepki verdiğine dikkat çekiyorlar.
