enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Enerjide yenilebilir kaynaklar dönemi’

‘Enerjide yenilebilir kaynaklar dönemi’
18.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerjide tek bir kaynağa bağlı olmamak gerektiğini, yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verdiklerini söyledi.

Turkuvaz Medya Grubunun amiral gemisi Sabah Gazetesinin Turkuvaz Medya Merkezinde gerçekleşen Sabah 35. Yaş Sektör Buluşmaları’ kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın katılımıyla bir panel düzenlendi.

Bakan Fatih Dönmez: İlk sondaj sonuçlarımızla hedefe yaklaştık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Panel öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Sabah Gazetesinin 35inci yaşı dolayısıyla bir video mesaj paylaştı. Bakan Dönmez mesajında şu ifadeleri kullandı 

Türk basınının en güçlü ve en köklü kurumlarından biri olan Sabah Gazetesinin 35inci yıl dönümünü tebrik ediyor ve daha nice uzun yıllar diliyorum. Sabah’ın yayın hayatına başlamasından bu yana Türkiye ve dünya baş döndürücü gelişmelere sahne oldu. Bütün bu yaşananları ilkeli habercilik prensibiyle kamuoyuna aktaran Sabah Gazetesi özellikle yakın geçmişte, haberleri ve köşe yazarlarıyla demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne önemli katkılar sundu. Türk basın tarihinde en önemli fikirlerin değerli kalemleriyle hayat verdiği Sabah, milletimizin sesi  ve vicdanı olmuştur. Söylenemeyenleri, yazılamayanları konuşulmayanları cesurca sayfalarında dile getirerek, her şartta ve koşulda haktan, milletimizden yana tavır sergilemiştir. Başta Turkuvaz Medya ve Sabah Gazetesi yönetimine, tüm köşe yazarlarına, 7 gün 24 saat büyük bir özveriyle gerçeklerin peşinde koşan muhabirlere ve gazetenin bizlere ulaşması için ter döken bütün emekçilere tebriklerimi sunuyor ve başarılarının devamını diliyorum. Nice 35 senelere. 

ABDULLAH TANCAN, GAZİANTEP'İ BİR KEZ DAHA GURURLANDIRDI - Doğuş Gazetesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan

Bakan Fatih Dönmezin mesajının ardından Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlunun sorularını online olarak cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, bakanlık olarak yenilenebilir enerjiye çok büyüönem verdiklerini, Türkiyede kurulu gücün yarısından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu söyledi.  

Türkiye, yenilenebilir enerjide Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasına girecek - Son Haberler - Milliyet

Tek bir kaynağa bağlı olunmamalı’ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın milli enerji ve maden politikası hakkında bilgi veren Abdullah Tancan, “Ülkemizin kendi enerjisini, kendi kaynaklarından, kendi insan kaynağı ve kendi teknolojisiyle elde etmesinin sağlamasına yönelik olan Milli Enerji ve Maden Politikası’nıüç temel esası var. Bunlar; arz güvenliği, yerlileştirme, öngörülebilir piyasa… Öncelik elektriğin üretilmesi ve burada tek bir kaynağa bağlı olmamak gerekiyor. Bu  

kaynaklar ne kadar çeşitlenirse, arz güvenliği de garantiye alınmış olur. Sadece bir kaynaktan elektrik üretilirse, elektrik arzında sorun yaşanır. 2020  yılı kasım ayı sonu itibarı ile üretilen enerjinin kaynaklara göre dağılımına baktığımızda yüzde 27sinin hidrolik, yüzde 22sinin doğalgaz, yüzde 20sinin ithal kömür, yüzde 14’ünün yerli kömür, yüzde 8inin rüzgar, yüzde 4’ünün güneş ve yüzde 5inin ise diğer kaynaklardan oluştuğunu görüyoruz. Sonuçta elektrik üretimimizin yüzde 58,3’ünün yerli kaynaklardan gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.  

Hedef serbest tüketici’  

Elektrik piyasasında farklı oyuncular olduğunu belirten Tancan, “Şu anda sektörde üretimde hem kamu hem özel şirketler bulunuyor. Dağıtımda ise 21 özel şirket var. Elektriği kullanıcıların hizmetine sunuyor, yatırım yapıyorlar. Bunların yanı sıra sektörde tedarik şirketleri de bulunuyor. Nihai hedefimiz ise gelecekte tüm kullanıcıların serbest tüketici olması” dedi.  

Fiyatların nasıl oluştuğu hakkında da bilgi veren Tancan, Yapılan yatırımlar, harcamalarmaliyetleri oluşturuyor. Enerjinin borsası olarak nitelendirilen bir şirket var, EPİAŞŞirketler buraya bildirim yapıyor. Tüketiciler de buraya tüketimi arz ediyor. Arz ve tüketimin kesiştiği noktada rekabete açık fiyatlar oluşuyor. Kamunun da ürettiği bir enerji söz konusu. Kamunun maliyeti de hesaplanıyor. Diğer maliyetlere de bakılıyor. Serbest tüketiciler tamamen ikili anlaşmalarla, üretim yapan şirketlerle anlaşıyor” ifadelerini kullandı.   

Rüzgar ve Güneş YEKA Projeleri İçin Yarışma – Bayilik Veren Firmalar – İş Kurmak

YEKA projeleri önem taşıyor’  

Yenilenebilir enerjiye çok büyüönem verildiğini dile getiren Tancan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Kurulu gücün yarısından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. 2020 Kasım ayı sonu itibarıyla 94.801 MW olan kurulu gücümüzün, yüzde 51,2si yenilenebilir kaynaklardan elde edilmektedir. Üretimde ise 2020 yılı ilk on bir ayında elektrik üretimimizin yüzde 43,6sı yenilenebilir kaynaklardan gerçekleşmiştir. Yenilenebilir enerji alanında sadece son iki yılda devreye giren 7.051 MW kurulu gücün yüzde 78i, 2020 yılı ilk on bir ayında da neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmuştur. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları da (YEKA) büyüönem taşıyor. YEKA projelerinde elektriği yerli kaynaklarlar üretirken, ekipmanları da mümkün olduğunca ülkemizde üretelim istiyoruz. Bunlara destek veriyoruz. Geçen ağustos ayında entegre üretim tesisi işletmeye açıldı. Burada üretilen paneller Konya Karapınarda kullanılıyor. Birçok ekipmanı kendi ülkemizde üretiyoruz. Yurtdışına bunları da ihraç edebiliyoruz.”  

Akkuyu Nükleer Güç Santralı ve deprem tehlikesi | Bilim ve Gelecek

Akkuyu yüksek katkı sağlayacak 

Türkiyenin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşasının devam ettiğini kaydeden Abdullah Tancan, Akkuyu NGSnin ilk reaktörünü 2023 yılında, kalan 3 reaktörü ise birer yıl arayla devreye almayı planlıyoruz.  

Nükleer enerji, enerji arz güvenliğinde dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüksek önemde katkı sağlayacaktır” dedi.   

Geçtiğimiz aylarda keşfi yapılan doğalgaz hakkında da bilgi veren Tancan, Kanuni gemimiz de 2021 başında sondaj faaliyetlerine başlayacak. Mühendislik çalışmaları yapılıyor. Bir aksama olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.  

HABER :  Semra ERDOĞDU & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.