enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
10:14 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:51 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:43 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
07:55 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
07:05 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 47 ilde mülkiyetindeki 508 taşınmazı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.
00:02 Adalet Bakanı Tunç, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı”nda konuştu
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara ile görüştü
23:47 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında yakalama kararı bulunan eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı
23:38 Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.
23:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON AŞ’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında hazırlanan iddianamenin detayları…
23:08 UL/FM sertifikalı pompalarla yangın riski azalıyor, sigorta primleri düşüyor
22:43 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan 2 iddianamede, şüpheliler hakkında 3’er yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası istendi.
22:23 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarına tepki gösterdi
22:12 Bolu’nun Kartalkaya otel faciasında, 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği davasının ilk duruşmasında ara karar çıktı.
21:58 HAKMAR’ın sahibi Zeki Doruk mal varlığını FETÖ’ye bırakmış
21:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin parçalanmasına kesinlikle rıza göstermeyiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2500 yıllık Türk motifli halının canlı renklerinin sırrı çözüldü

2500 yıllık Türk motifli halının canlı renklerinin sırrı çözüldü
23.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı’nın canlı renklerinin sırrı çözüldü.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı Kerem Congar’ın haberine göre,Söz konusu Pazırık Halısı Sovyet arkeolog Sergei Ivanovich Rudenko tarafından 1949 yılında yapılan bir kurgan (tepe mezar) kazısında keşfedilmiş ve 2 bin 500 yıl önce dokunduğu ortaya çıkmıştı.

Bilim insanları St.Petersburg Hermitage Müzesi’nde sergilenen ve Orta Asya Türklerinin kullandığı çift simetrik düğümlerle dokunan yün halıyı Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) yardımıyla inceledi. İnceleme sonunda halının yün liflerinde fermentasyon sonucu elde edilen özel bir boyama tekniği kullanıldığı sonucuna varıldı.

Friedrich-Alexander Üniversitesi Erlangen-Nürnberg Fizyoloji ve Fizyopatoloji Enstitüsü’nden Doktor Karl Messlinger yaklaşık 30 sene önce, 1991 yılında halıyı incelemiş ve bu tarihi eserden bazı lif parçaları elde etmişti.

AP Photo
Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık HalısıAP Photo

Doktor Messlinger ekibiyle birlikte SEM tekniğine dayanarak halı üzerindeki kaldırılmış kütikül katmanları altındaki liflerin enine kesiti boyunca, renk pigmentlerinin dağılımını ve fermente edilmiş yün parçalarını keşfetti. Ancak Pazırık halısında kütikül kalmadığı için SEM analizi, yünün liflerinin fermente tekniği kullanılarak boyandığını kanıtlamaya yeterli olmadı.

“Lifler arasında alüminyum parçaları var”

Daha sonra halı, farklı bir tekneloji olan yüksek çözünürlüklü x ışınlı floresan mikroskobuyla incelendi. Bu araştırma yine Friedrich-Alexander Üniversitesi’nden röntgen bilimi mikroskopi uzmanları Andrea Spaeth ve Rainer Fink tarafından yapıldı.

AP Photo
Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı’AP Photo

Çalışmada Türk kırmızısı (Alizarin) olarak bilinen ve Orta Asya’da yüzyıllardır kullanılan kızılımsı liflere odaklanıldı. Bu liflerin içerisinde alüminyum parçaları bulunduğu kaydedildi.

Doktor Messlinger yaptığı açıklamada, “Fermentasyon süreci metal bileşenlerin yünlü kılların içerisine işlemesini sağlıyor. Bu püf noktası çok önemli. Bu sayede dış katmandaki kıllar da ayrılıyor ve metal bileşenlerin girişini sağlıyor. Bitkisel bazlı renk özü de, bu etkileşim sayesinde halının derin bir şekilde boyanmasını sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Rainer Fink ise, bu iki yeni teknikle halı liflerinin içerisindeki alüminyum parçalarının oluşumunu görselleyerek, boyama tekniğini kanıtladıklarını belirtti.

Birçok tarihçinin ortak görüşü: Pazırık eserleri ve 2 bin 500 yıllık halı Hunlar’a ait

Pazırık kurganlarından çıkarılan ve Uygur Türkleri ya da Hunlara ait olduğu düşünülen yaklaşık 2 bin 500 yıl önce dokunan halı konusunda bazı görüş ayrılıkları da mevcut.

AP Photo
Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı’AP Photo

Tarihçi Johanna Zick Nissen bu halının Anadolu’ya kadar uzayan sınırlar içinde dokunduğu kanaatını taşırken, R. Ghirsman ve K. Jetter gibi bazı Pers medeniyeti uzmanı batılı sanat tarihçileri ise bu müstesna halının “şehir kültürü” dışında yaşayan bir cemiyet içinde dokunamayacağı görüşünde birleşiyor.

Ancak Ortaçağ döneminde Uygur Türklerinin yaşadığı Türkistan bölgesinde zengin bir dokuma geleneğinin olduğu biliniyor. Doğu Türkistan’ın Kaşgar, Hotan, Kuca ve Turfan gibi önemli şehirlerinde hala geleneksel tarzda halılar dokunuyor.

Kiseljov ve Simirnov gibi Sovyet tarihçileri ise bu halıların Hunlar’a ait olduğunu ifade ediyor. Türk tarihçi Abdülkadir İnan, Altay’da Pazırık hafriyatında çıkarılan atların vaziyetinin “Türkler’in defin merasimi bakımından izahı” olduğunu ifade ederken Türk Tarihi Profesörü Bahaeddin Ögel, Pazırık kurganlarının Büyük Hun İmparatorluğu’na ait olduğunu görüşünü savunuyor.

Rene Huyghe, Vadime Elisseeff, Mario Bussagli gibi Batılı tarihçiler de yine bu halıların ve Pazırık kurganlarında bulunan diğer eserlerin sahiplerinin Hunlar olduğunu söylemişlerdir.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.