enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:04 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı…
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
00:20 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:14 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:13 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:12 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Kaç Yıl Sürdü?
00:09 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:06 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Hürmüz kapanırsa ne olur? Küresel enerji hattı tehlikede
00:03 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
09:53 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:29 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2024’ün ilk güneş tutulması 8 Nisan’da

2024’ün ilk güneş tutulması 8 Nisan’da
24.03.2024
A+
A-

Yılın 8 Nisan’daki ilk Güneş tutulması yalnızca Amerika kıtasından izlenebilecek.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜHA Haber’in EuroNews’den aktardığı AA kaynaklı haberine göre, Bu yıl meydana gelecek iki güneş tutulmasından ilki 8 Nisan’da Meksika, ABD’nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada’dan görülebilecek.

Güneş tutulmalarının yanı sıra 2024’te gökyüzünde 2 Ay tutulması, 4 süper Ay, 12 dolunay ve 10’dan fazla gök taşı yağmuru görülecek, yıl boyunca bazı gezegenler teleskop olmaksızın izlenebilecek.

Türkiye’den Güneş ve Ay tutulmalarından sadece biri görülebilecek, gök taşı yağmurları ve süper Aylar izlenebilecek.

Güneş Sistemi’nin ilk gezegeni Merkür, ocak ayının ilk günlerinden itibaren gökyüzünde en yüksek konumuna erişecek.

Bu dönemde Dünya ile Güneş arasından geçecek Merkür, Türkiye’den 8 Ocak gün doğumu öncesinde hilal şeklinde izlenebilecek.

Yılın ilk dolunayı yani “Kurt Dolunayı” 25 Ocak’ta, bir sonraki dolunay da 24 Şubat’ta görülecek.

Kar Ayı” adı da verilen dolunay, Ay’ın dünyaya en uzak mesafede (yaklaşık 405 bin kilometre) olması dolayısıyla “Mikro Ay” olarak adlandırılıyor.

Güneş tutulmaları

Ay’ın, Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle oluşan Güneş tutulmalarının ilki 8 Nisan’da meydana gelecek. Türkiye’den gözlemlenemeyecek tam Güneş tutulması, Meksika, ABD’nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada’dan izlenebilecek.

Şili ve Arjantin’in güneyinden görülebilecek ikinci tutulma, halkalı güneş tutulması şeklinde 2 Ekim’de gerçekleşecek ve Türkiye’den izlenemeyecek.

Ay tutulmaları

2024’ün ilk Ay tutulması 25 Mart’ta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki “Solucan Ay” esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanacak. Kıta Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya’dan izlenebilecek tutulma, Türkiye’den görülemeyecek.

İkinci Ay tutulması da 18 Eylül’de saat 05.14’te başlayıp 06.16’da bitecek ve parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek. Bu tutulma, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya’dan seyredilebilecek. Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alacak.

“Süper Ay”lar

Ay’ın Dünya’ya en yakın mesafelerde bulunduğu dönemlerde oluşan “süper Ay“lardan ilki olan, adını Kuzey Amerika göl ve nehirlerinde bulunan Mersin balığından alan “Mersin Balığı Süper Ayı” (Sturgeon Moon), 19 Ağustos’ta görülecek. Bu dolunaya aynı zamanda “Mavi Ay” adı da veriliyor.

Sonbahar Ekinoksu’na (22 Eylül) en yakın dönemde medyana gelen ikinci süper Ay, “Hasat Dolunayı” (Harvest Moon) adını taşıyor ve 18 Eylül’de gözlenebilecek.

Üçüncü süper Ay, 17 Ekim’de görülecek ve “Avcı Ayı (The Hunter’s Moon)” olarak adlandırılıyor.

Yılın son süper Ay’ı da 15 Kasım’da gözlenebilecek. Söz konusu dolunay, “Kunduz Dolunayı (Beaver Moon)” adını taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.