enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doç. Dr. Cihat Yaycı: Savaş tehdidi olursa Montrö’nün gereği yapılır

Doç. Dr. Cihat Yaycı: Savaş tehdidi olursa Montrö’nün gereği yapılır
21.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, “AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması halinde, sözleşmedeki maddeler uygulanırsa boğazdan ticari gemileri gündüz geçirebiliriz, kılavuzluk zorunlu kılınabilir, gemilerin rotalarını biz belirleriz ve içini kontrol edebiliriz. Ayrıca boğazları kapatabilir, geçişi önleyebiliriz” dedi

Cihat Yaycı; "Ege Denizi'nin adı 'Adalar Denizi veya Kuzey Akdeniz' diye değiştirilsin!"Yeniçağ Gazetesi’nde yer alan DHA’ın haberinde, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı ve Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, zengin doğalgaz yataklarına sahip Doğu Akdeniz´de uzun bir süredir devam eden gerilime yönelik açıklamalarda bulundu.

Türkiye´nin Doğu Akdeniz´de uluslararası hukukla var olan haklarını istediğini belirten Doç. Dr. Yaycı, “Savaş ve çatışma tehdidinde bulunan ülke Türkiye değil, bunları söyleyen Yunanistan´dır. Türkiye´ye savaşacağını hissettirmek istiyor. Türkiye sürekli barıştan diplomasiden söz ediyor” diye konuştu.

‘Yunan ve Rum gemilerinin boğazdan geçişini yavaşlatabiliriz’

DHA’da yer alan habere göre Türkiye´nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi´ne sadık olduğunu söyleyen Yaycı, “Türkiye kendini yakın savaş tehdidi altında hissedebilir. Böyle olunca, Montrö Boğazlar Sözleşmesi´nin 2´nci ve 6´ncı maddesi var. Bu maddelere göre, ticaret gemileri, gündüz geçiş yapmak durumundalar. Kılavuzluk, zorunlu kılınabilir. Geçişi Türkiye´nin göstereceği geçiş rotalarından yapmak durumunda kalırlar.

‘Yunanistan’ın ikinci büyük gelir kaynağı’

Yunanistan´ın turizmden sonra ikinci büyük gelir kaynağı deniz taşımacılığıdır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin (GKRY) birinci gelir kaynağı deniz taşımacılığı. Türk boğazlarından senede 45-50 gemi geçiyor bunların büyük çoğunluğu Yunan ile Rum bandrollü gemiler. Türkiye geçişleri yavaşlatabilir, bekletebilir. Kılavuz aldırmayı söyler, rotaları belirler” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye boğazları kapatabilir’

Türkiye´nin elinin güçlü olduğunu anlatan Doç. Dr. Yaycı, “Eğer kendini savaş tehdidi altında hissederse, bu gemilerde savaş malzemesinin taşındığını düşünürse kaçak mal listesi yayınlayıp, kontrolünü yapabilir. Uluslararası hukukta bunu yeri vardır. Her bekleme ve gecikme gemilere ciddi bir maliyet getirecektir.

Avrupa Birliği 24-25 Eylül´deki toplantıdan sonra ekonomik yaptırım uygulamaya kalkarsa Türkiye´de bunları masaya koymalıdır. Ayrıca, Montrö Boğazlar Sözleşmesi´nin savaş gemileri için 20-21´inci madde devreye girer. Türkiye, savaşa yakın hissettiği tarafların gemilerine boğazları kapatabilir, geçişi önleyebilir” dedi.

‘Müzakereye başlanırsa Türkiye-Libya hattı ortadan kalkar’

Türkiye´nin savaş, çatışma isteyen bir devlet olmadığını aktaran Doç. Dr. Yaycı, “Türkiye hukuktan kaynaklanan haklarını savunmak durumunda bırakılan bir devlettir. Kimsenin denizinde, toprağında gözümüz yok. Bizim toprağımızda, denizimizde gözleri olmasına da tahammülümüz yok. Libya ile Türkiye anlaşmasında karşılık kıyıların hattı 18.5 mildir. Çok dar bir genişliktir. Bu genişlik Yunan adalarının özellikle Rodos, Kaşot, Kerpet adasının karasularının ötesinden geçer. Dolayısıyla müzakereye oturulduğu an 18.5 millik hat yenir. Çünkü hemen adaların yanından geçer. Yunanistan ile müzakereye başladığınız zaman Türkiye-Libya hattı ortadan kalkar çünkü Yunanistan´a ne kadar deniz yetki alanı vereceğinizi konuşuyorsunuz anlamına gelir” diye konuştu.

‘Muğla’da hak iddia etmesiyle aynı şey’

Doğu Akdeniz´de Yunanistan ile müzakere edilecek bir şeyin olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Yunanistan´ın Muğla´da hak iddia etmesiyle, Doğu Akdeniz´de hak iddia etmesi aynı şeydir. Deniz hukuku açısından Muğla´da hak iddia ederse masada görüşecek miyiz? Türkiye, gayri askeri statüdeki adalar konusunu ve bunların devir şartının ortadan kalktığını hukuki ve diplomatik yoldan çok kuvvetli dile getirmesi lazım.

‘Milletimiz müsterih olsun Türkiye çok güçlü’

Lozan Anlaşması Türkiye´nin kurucu senedidir. Anlaşmadaki şartlara dönmeliyiz. Lozan´daki gibi egemenliği anlaşmalarla Yunanistan´a devredilmemiş ada, adacık, kayacığa sahip çıkmasın, bunları müzakere edelim. Diplomasiyi, müzakereyi bırakalım demiyorum ama bizim taleplerimiz, isteklerimizi Yunanistan´ın hukuksuzluklarını görüşelim. Türk milleti müsterih olsun askeri, milleti ve bütün kurumları da ayaktadır ve son derece güçlüyüz” ifadelerini kullandı.

‘Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerinin iki katıyız’

Doç. Dr. Yaycı, “Yunanistan´ın silahlı kuvvetleri bizim en fazla yarımız kadar, biz onların iki katıyız. Yunanistan için askeri güç yarışına girmek akıl kârı değil. Türkiye zaten hiçbir zaman çatışma veya savaş söyleminde bulunmadı. Yunanistan, Türkiye´yi savaşla tehdit ederek, Birleşmiş Milletler şartını ayaklar altına alıyor. Biz savaştan korkacak bir millet değiliz, Yunanistan kim?” dedi.

‘Türkiye, menfaatinin gereğini yapmalıdır’

“Türküm ve Müslümanım bununla da gurur duyuyorum” diyen Doç. Dr. Yaycı, “Türkiye’nin menfaati neyi gerektiriyorsa onu yapmalıdır. Herkesle ittifak yapabilir. Mısır, Rusya, Yunanistan, Amerika, Çin ve İsrail kimle iş birliği yapması gerekiyorsa onunla yapar. Ama ‘daha önce iş birliği yapıyordum şimdi de yapmak zorundayım´ diye bir şey yok. Ben öz be öz Türküm ve Müslümanım bununla da gurur duyuyorum. Biz Türkiyeci olmalıyız, Türk milliyetçisi olmalıyız, Atatürk milliyetçisiyiz. Ne Amerika ne Rusya ne İsrail; önceliğimiz Türkiye´dir. Libya ile anlaşma yapmak isteyince `İhvancı´, Mısır ile anlaşma yapmak isteyince `Sisici´, İsrail ile anlaşma yapmak isteyince `İsrailci´ bu zihniyetle hiçbir yere varılamaz. Menfaatimiz gerektiriyorsa birlikte hareket ederiz çıkarlarımıza ters düşüyorsa karşılarında oluruz” diye konuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.