Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü

* Nükleer santraller, reaktörlerini soğutmak için genellikle nehir veya denizlerden su çeker ve bu suyu daha sıcak bir şekilde geri bırakır.
*Detayı bültenimizde!…
TÜHA/TÜRKUAZ İnternational News Agency
İSVİÇRE, 04 TEMMUZ 2025 – Avrupa’yı etkisi altına alan kavurucu sıcak hava dalgası nedeniyle İsviçre ve Fransa’daki bazı nükleer santraller ya faaliyetlerini azaltmak ya da tamamen durdurmak zorunda kaldı. Aşırı sıcaklar, bu tesislerin soğutma için yerel nehirlerden su çekmesini zorlaştırdı.
Nükleer santraller, reaktörlerini soğutmak için genellikle nehir veya denizlerden su çeker ve bu suyu daha sıcak bir şekilde geri bırakır. Ancak Avrupa’daki mevcut sıcak hava dalgası, çekilen suyun zaten yüksek sıcaklıkta olmasına yol açarak soğutma işlevini sekteye uğratıyor. Ayrıca bu sıcak suyun nehir ve denizlere boşaltılması, yerel ekosistemler ve biyolojik çeşitlilik açısından ciddi tehdit oluşturuyor.
Bu durumun sonucu olarak İsviçre’de Beznau Nükleer Santrali’ni işleten Axpo şirketi, salı günü reaktörlerinden birini kapattığını, diğer reaktörün ise sınırlı kapasiteyle çalıştığını açıkladı.
Şirket şu ifadeleri kullandı: “Yüksek nehir suyu sıcaklıkları nedeniyle, Axpo son günlerde Beznau’daki iki reaktörün üretimini aşamalı olarak düşürdü ve pazar günü kapasiteyi yüzde 50’ye indirdi.”
Beznau Nükleer Santrali, Aare Nehri kıyısında yer alıyor. Nehirdeki su sıcaklığı son günlerde 25 dereceye ulaştı. Bu da şirketi, “halihazırda sıcak olan suyun aşırı ısınmasını ve böylece yerel ekosisteme zarar verilmesini” önlemek amacıyla üretimi azaltmaya itti.
İsviçre, nükleer enerjiyi 2033 yılına kadar tamamen devre dışı bırakmayı planlasa da, güvenli olduğu sürece mevcut santraller faaliyet göstermeye devam edebiliyor.
Öte yandan, pazartesi günü Fransa’da elektrik şirketi EDF, güneydeki Tarn-et-Garonne bölgesinde yer alan Golfech Nükleer Santralini aşırı sıcaklar nedeniyle kapattı. Yetkililer, çevredeki nehir suyunun – soğutma suyunun etkisi olmadan bile – 28 dereceye kadar ısınabileceği uyarısında bulundu.
Fransa genelinde 18 nükleer santralde toplam 57 reaktör faal durumda. EDF’ye göre ülke elektriğinin yaklaşık yüzde 65’i nükleer enerjiden sağlanıyor ve hükümet bu enerji türünü çevre dostu olarak tanımlıyor.
Ayrıca batı Fransa’daki Blayais ve güneydeki Bugey nükleer santrallerinde de üretim azaltıldı. Her iki santral, sırasıyla Gironde ve Rhône nehirlerinden çekilen suyla soğutma yapıyor. Bugey’in de tamamen kapatılması gündemde.
Nükleer enerji üretimi sıcaklıklar nedeniyle düşürülse de, Fransa’nın enerji arzında şu aşamada büyük bir sorun yaşanmadı. Özellikle artan klima kullanımı nedeniyle talep artsa da, ülke enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.
Fransa’nın elektrik şebekesinden sorumlu kuruluş RTE, FranceInfo’ya yaptığı açıklamada, “Çalışmakta olan tüm nükleer santraller Fransız halkının enerji ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Fransa, tükettiğinden daha fazla elektrik üretiyor ve şu anda komşu ülkelere ihracat yapıyor,” dedi.
Ancak uzmanlar, küresel sıcaklıkların yükselmeye devam etmesiyle birlikte aşırı sıcaklar sırasında enerji tüketiminde yaşanan zirvelerin daha da sık görüleceği konusunda uyarıyor.