enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Jeremy Bowen, İsrail’e savaş suçları iddialarını yazdı: ‘Hükümetlerin bugün verdiği yanıt peşlerini yıllarca bırakmayacak’

Jeremy Bowen, İsrail’e savaş suçları iddialarını yazdı: ‘Hükümetlerin bugün verdiği yanıt peşlerini yıllarca bırakmayacak’
11.06.2025
A+
A-

* Savaşın bile kuralları vardır. Bu kurallar askerlerin birbirini öldürmesini engellemese de savaşın ortasında kalan sivillerin insanca muamele görmesini ve tehlikeden mümkün olduğunca uzak tutulmasını gerektirir. Bu tüm taraflar için bağlayıcıdır.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/  TÜRKUAZ İnternational News Agency

Jeremy Bowen - BBC Middle East Editor - Media Masters

Jeremy Bowen, BBC, Ortadoğu Editörü

LONDRA, 11 HAZİRAN 2025 – 7 Ekim 2023’te olduğu gibi, savaşın bir tarafının yüzlerce sivili öldüren sürpriz bir saldırıyla karşılaşmış olması, o tarafı savaşın kurallarından muaf hale hale getirmez.

‘Yahudi karşıtlığı’ söylemi

Netanyahu nadiren röportaj veriyor veya soruları yanıtlıyor.

Daha çok sosyal medya üzerinden video ile mesaj vermeyi tercih ediyor.

İsrail'in yeni Dışişleri Bakanı Gideon Saar kimdir?

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar da bu yazı için röportaj talebimizi reddetti.

Netanyahu’nun Likud partisinden bir parlamenter olan Boaz Bismuth ise, Netanyahu’nun görüşlerini tekrarlıyor: Gazze’de kıtlık olmadığı, İsrail’in savaş yasalarına saygı gösterdiğini iddia ediyor.

Bismuth, İngiltere, Fransa ve Kanada gibi ülkelerin İsrail’in tutumuna yönelik eleştirilerinin ‘yersiz’ olduğunu savunuyor ve bu eleştirilerin antisemitik saldırıları kışkırttığını iddia ediyor.

Konuştuğum avukatlar, İsrail’in soykırım suçu da dahil olmak üzere pek çok savaş suçunu işlediğine dair kanıtlar olduğuna inanıyor.

Hakimler, Hollanda'nın Lahey kentinde, İsrail'in insani yükümlülükleri ve Gazze'ye yardımların engellenmesi iddialarıyla ilgili Uluslararası Adalet Divanı'nda yapılan duruşmada kürsüdeler

Kaynak,Getty Images,Uluslararası Adalet Divanı

İsrail’in cevaplaması gereken zor sorular olduğu ve bunların ortadan kalkmayacağı açık.

İsrail ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) soykırım iddiasıyla da yargılanıyor. Dahası Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarıldığı için seyahat sınırlaması içinde olan bir başbakan.

İsrail içindeki rakip siyasetçiler Netanyahu’yu savaş suçlarına liderlik etmek ve İsrail’i “firavun bir devlete” dönüştürmekle suçluyor.

Binyamin Netanyahu ise hakkında tutuklama emri çıkarıldığında, 1890’da Fransa’da Yahudi karşıtlığının sembollerinden olan Alfred Dreyfus davasını hatırlatarak tepki gösterdi.

Rakamlarla kanıtlar

Gazze’de yaşananların kanıtı rakamlarla başlıyor. 7 Ekim 2023’te Hamas İsrail’e girdi ve 1.200 kişiyi öldürdü. Bunların 800’den fazlası İsrailli sivildi. Diğerleri İsrail güvenlik güçleri mensupları, ilk müdahale ekipleri ve yabancı işçilerdi. Aralarında İsrailli olmayanların da bulunduğu yaklaşık 250 kişi rehine olarak Gazze’ye geri götürüldü.

Rakamlar küçük farklılıklar gösterse de Gazze’de 54 rehine kaldığı ve bunlardan 31’inin ölü olduğuna inanılıyor.

Gazze’deki Filistinli kayıpların tamamını tespit etmek çok daha zor.

İsrail Gazze içindeki hareketleri kısıtlıyor ve böölgenin kuzeyine büyük ölçüde ulaşılamıyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın son rakamları İsrail’in 7 Ekim 2023’ten başlayarak bu yıl 4 Haziran’a kadar en az 54.607 Filistinliyi öldürdüğünü ve 125.341’ini yaraladığını gösteriyor. Bu rakamlar sivillerle Hamas ve diğer silahlı grupların üyelerini birbirinden ayırmıyor.

UNICEF’e göre, bu yılın Ocak ayına kadar Gazze’de 14.500 Filistinli çocuk İsrail tarafından öldürüldü; 17.000’i ebeveynlerinden ayrı düştü ya da yetim kaldı ve Gazze dünyada en yüksek çocuk ampute oranına sahip.

İsrail hava saldırısında öldürülen cesetlerin yanında ağlayan Filistinli kadınlar ellerini havaya açmışlar

Kaynak,Getty Images,Civilians bear the brunt of the lack of a lasting ceasefire in Gaza

İsrail ve ABD, Hamas kontrolündeki sağlık bakanlığının ölü ve yaralı sayıları hakkında şüphe yaymaya çalıştı.

Ancak Hamas’ın rakamları Birlemiş Milletler raporları, yabancı diplomatlar ve hatta İsrail medyasındaki haberlere göre ülkenin kendi istihbarat servisleri tarafından da baz alınıyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın istatistikçilerinin kayıp verilerine ilişkin tahminleri, önceki savaşlara ilişkin tahminlerle uyuşuyordu.

Hatta Tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan bir araştırma, ölenlerin sayısının açıklanandan da fazla olduğunu gösteriyor.

Yıkılan binaların enkazında binlerce ceset olduğu düşünülüyor.

Binlerce kişinin de, aslında tedavi edilebilecek hastalıklardan yavaş yavaş öleceği değerlendiriliyor.

Gazze’deki siviller bu yılın başlarındaki ateşkes sırasında biraz nefes aldı.

Ancak uzun vadeli ateşkes için yapılan müzakereler başarısız olunca İsrail 18 Mart’ta bir dizi büyük hava saldırısıyla savaşı yeniden başlattı.

İsrail savaş boyunca Gazze’ye gıda ve yardım sevkiyatına ciddi kısıtlamalar getirdi ve bu yılın Mart ayından Mayıs ayına kadar sevkiyatı tamamen engelledi.

Gazze kıtlığın eşiğindeyken, İsrail’in sivillerin aç bırakılması değil korunması gerektiğini söyleyen yasaları ihlal ettiği açık.

İngiliz hükümetinden bir bakan BBC’ye yaptığı açıklamada İsrail’in açlığı “bir savaş silahı olarak” kullandığını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz da gıda ablukasının Hamas’ın rehineleri serbest bırakması ve yenilgiyi kabul etmesi için “ana baskı aracı” olduğunu açıkça söyledi.

Gıdayı silahlandırmak bir savaş suçu. (DEVAM EDECEK-‘İnsanlık sınıfta kaldı’)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.