enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:38 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) “Dış Bakış” dergisi okurlarıyla buluştu
07:51 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), New York’ta ödül töreni ve sergi düzenleyecek
07:47 Türkiye’nin turizm gelirlerindeki büyüme, otel yönetim sistemlerinde teknolojinin önemini artırıyor
07:45 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, kentin merakla beklediği raylı ulaşım projesini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu..
07:34 Saadet Partisi Muğla İl Başkanı Cebrail Tümenci, “Kaynak çok, israf on kat daha fazla”
07:28 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko’dan Telekom Şirketlerine Sert Eleştiri…
07:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, bugün Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Hattı’nın temeli atılacak…
07:15 Türkiye’de sağlık ve infaz koruma görevlilerinin mesleki üniformalarıyla işyeri dışına çıkmaları, çeşitli güvenlik, psikososyal ve hukuki riskler barındırıyor…
07:14 Köklerden ve Değerlerden Dirilişe: Millî Mücadelenin Şahlandığı, Millî Direnişin Alevlendiği Karakese/Dörtyol/Hatay
07:11 ‘Gölge CIA’ olarak anılan RAND Corporation’ın Direktörü’den Suriye için şok öneri: İsviçre modeli federalizm…
07:11 KADEM Gönüllü Eğitimciler Kampı Kocaeli’de Gerçekleşti
07:01 Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı, tarihi bir eşiği daha geride bıraktı…
13:12 Katil, soykırımcı İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Orduya Gazze Kentinin İşgalini Belirlenenden Daha Kısa Sürede Tamamlaması Talimatı…
09:41 Tarihi komisyon 5. toplantısını tamamladı
08:52 NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’ye 2026’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne Ankara’da ev sahipliği yapacağı için teşekkür etti…
07:48 Kocaeli’n Dilovası Müftülük Hizmet Binası, Kaymakam Dr. Metin Kubilay’ın Himayelerinde Yapımına Başlandı
07:24 Bakan Işıkhan, 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
07:21 Anadolu Birliği Partisi (ABP) Genel Başkanı Yalçın’dan sert çıkış: “Siyaset ticaret değil, vatan meselesidir!”
07:21 Kocaeli Ticaret Odası’nın Co-Matching İkili İş Görüşmeleri Etkinliği’ne kayıtlar devam ediyor
07:05 Yunanistan, 2025-2026 eğitim yılı öncesi Batı Trakya Türk azınlığına ait üç okulu daha kapattı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Öğretmenlerin Çalışma Koşulları ve Kronikleşmiş Sorunları Çözüm Bekliyor!” 

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Öğretmenlerin Çalışma Koşulları ve Kronikleşmiş Sorunları Çözüm Bekliyor!” 
06.07.2024
A+
A-

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda Özel Öğretim Kurumları Öğretmenlerinin, Ücretli Öğretmenlerin, Sözleşmeli ve PIKTES Öğretmenlerin Talepleri Yok! ” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

CHP MİLLETVEKİLLERİNİN DİSİPLİNİ MUHİP KANKO'DAN SORULACAK

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Milli Eğitim, upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/...Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine yapılan görüşmelerde, Milli Eğitim Bakanlığının uygulamalarını sert bir dille eleştirterek öğretmenlerin beklenti ve taleplerine dikkat çekti. 

Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmeleri sırasında öğretmen arkadaşlarından gelen talepleri ve kanun yapma sürecine yönelik eleştirilerini dile getiren Kanko, otuz altı saat süren görüşmeler boyunca sendikaların ve milletvekillerinin önerilerinin dikkate alınmadığını vurguladı. 

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda özel öğretim kurumları öğretmenlerinin, ücretli öğretmenlerin ve sözleşmeli öğretmenlerin taleplerinin yer almadığını belirten Kanko, Ücretli öğretmenlerin çalışma koşullarından ve sosyal güvenlik primlerinin yatırılmamasından dolayı mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. 

Öğretmenlerin Çalışma Koşulları ve Kronikleşmiş Sorunları Çözüm Bekliyor! 

Kanko, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine detaylı görüşlerini ve eleştirilerini dile getirdi. Kanko, öğretmenlerden gelen taleplerin ve kanun yapma sürecine yönelik eleştirilerin altını çizerek, otuz altı saat süren görüşmeler boyunca sendikalar ve milletvekillerinin önerilerinin dikkate alınmadığını vurguladı. 

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun hazırlanmasında önemli eksiklikler bulunduğunu belirten Kanko, konuşmasında, Özel öğretim kurumları öğretmenlerinin, ücretli öğretmenlerin ve sözleşmeli öğretmenlerin taleplerinin dikkate alınmadığını ifade etti. Ücretli öğretmenlerin sosyal güvenlik primlerinin yatırılmaması ve düşük ücretlerle çalıştırılmaları nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadıklarını ifade etti.  

Etkili Bir Sınıf Yönetimi için Öğretmenlerin Uygulaması Gerekenler | Egitim.com

 

Öğretmenlerin Temel Talepleri 

Sözleşmeli öğretmenlerin ve öğretmen alımında mülakatın kaldırılması gerektiğini savunarak, ek ders ücretlerinin artırılması ve emeklilik hesabına yansıtılması gerektiğini söyleyen Kanko, Ayrıca, yönetici atamalarının liyakat esasına göre yapılması gerektiğini vurguladı. Eğitim-Bir-Sen sendikasının Kocaeli’deki toplantılarında yöneticilerin tamamının aynı sendikaya mensup olduğunu gözlemlediğini belirterek, yönetici atamalarında liyakatin esas alınmasını gerektiğini belirtti. 

Statü Farklarının Kaldırılması ve Ek Tazminatlar 

Öğretmenler arasındaki statü farklarının kaldırılması gerektiğini ifade ederek, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatlarının emekliliğe yansıtılmasını talep eden Kanko, Elverişsiz bölgelerde çalışan öğretmenlere zorunlu hizmet tazminatı verilmesi gerektiğini savundu. Öğretmenlerin alanları dışında kullanılmasından şikayetçi olduklarını belirterek, bu tür uygulamaların sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. 

Yer Değiştirme ve Atama Süreçleri 

Öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinde yaşanan sorunlara da dikkat çekti. Yer değiştirme taleplerinin sağlık ve can güvenliği gibi önemli sebeplerle yapılması gerektiğini vurgulayan Kanko, Mazeret durumuna bağlı olarak yer değişikliği yapılmayan öğretmenlere üç yıl boyunca ücretsiz izin verilmesinin planlandığını belirterek, bunun öğretmenler için mağduriyet yaratacağını söyledi. Eş durumu gibi mazeretlere dayalı yer değişikliklerinin mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı. 

Norm Kadro Fazlası Öğretmenler ve Atama Süreçleri 

Prof. Dr. Kanko, norm kadro fazlası olan öğretmenlerin resen atanmasının yanlış olduğunu belirterek, bu öğretmenlerin tercihlerine göre atanmasının esas alınması gerektiğini savundu. Norm kadro fazlası öğretmenlerin tercihleri dışında başka ilçelere atanmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Örnek olarak Ankara ili Kızılcahamam ilçesinde çalışan bir öğretmenin Haymana ilçesine atanmasının ciddi mağduriyetler yaratacağını ifade etti. 

İlkokulda Okul mu Öğretmen mi?

Öğretmenlerin Çalışma Koşulları ve Sorunları 

Ailesinde birçok öğretmen bulunduğunu belirten Kanko, öğretmenlerin çalışma koşullarına dair çarpıcı istatistikler paylaştı. Öğretmenlerin %42’sinin mesleklerinden huzursuz ve mutsuz olduğunu, %74,5’inin ise çalışma koşullarından memnun olmadığını belirtti. Sadece %4’ünün çalışma koşullarından memnun olduğunu ve geleceğe güvenle bakan öğretmen sayısının %8,4 olduğunu ifade etti. 

Okul Öncesi Öğretmenlerin Sorunları 

Okul öncesi öğretmenlerin kalabalık sınıflarda yardımcı personel eksikliğiyle çalıştığını belirten Kanko, bu öğretmenlerin adeta bir bakıcıya dönüştüğünü ifade etti. Teneffüslerin olmadığını ve tuvalet ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını belirtti. Ayrıca, 36, 48 ve 60 aylık öğrencilerin bir arada tutulduğunu ve bu durumun eğitim sürecinde zorluklar yarattığını söyledi. Engelli öğrenciler için fiziki ortamların uygun olmadığını da vurguladı. 

Ücretli Öğretmenlerin Mağduriyetleri 

Ücretli öğretmenlerin sadece otuz saat ücretli ders verebildiğini ve ücretlerinin asgari ücretin bile altında olduğunu belirten Kanko, geçtiğimiz hafta bir öğretmenin ayda 9 bin lira maaş aldığını söylediğini ifade etti. Ücretli öğretmenlerin sosyal güvenlik primlerinin tam yatırılmadığını ve tatil dönemlerinde primlerinin ödenmediğini belirtti. Güvencesiz çalıştırılan öğretmenlerin her dönem sonunda mobbinge maruz kaldığını söyledi. 

Özel Okul Öğretmenlerinin Sorunları 

Özel okul öğretmenlerinin iki ayrı sözleşmeyle çalıştırıldığını ve bu durumun öğretmenler için büyük mağduriyet yarattığını belirten Kanko, özel okul öğretmenlerinin haklarının korunması gerektiğini vurguladı. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin tutuklanma ve gözaltına alınma riskiyle karşı karşıya kaldığını ve güvencesiz çalıştıkları için haklarını arayamadıklarını ifade etti. 

İlkokulda Okul mu Öğretmen mi?

Sözleşmeli Öğretmenlerin Durumu 

Kanko, sözleşmeli öğretmenlerin kaldırılması gerektiğini savunarak, bu öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirme veya mazerete bağlı yer değiştirme haklarının olması gerektiğini söyledi. Geri kalmış bölgelerde çalışan öğretmenlere ek mali haklar verilmesi gerektiğini belirtti. 

MESEM Projesi ve Çocuk İşçiliği 

MESEM Projesi kapsamında çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin sömürülmesine dikkat çeken Kanko, Staj adı altında çalıştırılan çocukların iş güvenliğinden habersiz olduğu için hayatlarını kaybettiğini belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Eğitim sisteminde yapılan sık değişikliklerin olumsuz etkilerine değinen Kanko, AK Parti döneminde 17 defa eğitim reformu yapıldığını ve bu durumun eğitim sistemini olumsuz etkilediğini ifade etti. Okullarda Atatürk köşelerinin kaldırılıp 15 Temmuz köşelerinin yaratılmasının yanlış olduğunu vurguladı. 

Konuşmasını, eğitim sisteminde yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak ve tüm öğretmenlerin taleplerinin dikkate alınmasını isteyerek tamamlayan Kanko, Öğretmenlerin daha iyi çalışma koşullarına sahip olması gerektiğini belirterek, eğitim sisteminde yapılacak reformların dikkatli ve titizlikle gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.