enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aktör, yönetmen, şair Yılmaz Gruda’nın ardından!

Aktör, yönetmen, şair Yılmaz Gruda’nın ardından!
31.07.2023
A+
A-

TRT’de daha çok sunucu ve yapımcı vasfıyla yakından tanıdığımız şair, yazar ve öğretim görevlisi Harun YÖNDEM, geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan, Türk sinemasının ünlü aktör, yönetmen ve şair Yılmaz Gruda’nın ardından ‘Yılmaz Gruda’ya veda‘ başlığıyla bir yazı kaleme aldı.

Yeşilçam'ın duayen oyuncusu Yılmaz Gruda hayatını kaybetti

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

YILMAZ GRUDA’YA VEDA

“Aktör, yönetmen, şair Yılmaz Gruda’yı ilk defa radyoda mı dinledim, televizyonda mı gördüm, hatırlamakta zorlanıyorum.
Üstatla yolumuz GSM’de kesişti.
Gösteri Sanatları Merkezi bana göre tiyatro tarihimizde önemli bir adımdır. Ne kadar iz bıraktığı yıllar geçtikçe daha iyi anlaşılacaktır.
Yılmaz Bey eşi Türkan hanımla birlikte bu kuruluşta hocaydı.
Kendisini Ahşap Konak piyesinde sahnede de seyrettim.
Ayrıca öğrencilerin yıl sonu gösterisinde seslendirdikleri ezginin sözleri de ona aitti. Tiyatroyu anlatan bu parça yaklaşık otuz yıl önce dinlememe rağmen hâlâ aklımdadır:
Nerde neden tık tık eder zaman
Nerde göğü tutar “ah” ile “aman
Nerde bunalmakta canım insan
Orda tiyatro ayna tutar
Kim götürüyor kurda kuzuyu
Kim çöle salıyor onca suyu
Vuran kim düz gidene yumruğu
Orda tiyatro ayna tutar
Sorar yanlışın hesabını
Meğer üstat şairmiş: Bunu sonra öğrendim. Attila İlhan için anma programı hazırlarken önerdiler, arkadaşıymış, o da Mavi grubundanmış.
Kendisiyle son görüşmemiz oldu. Dizi çekiminden ötürü katılamadı. Ama o sıra telefonda seksenleri devirdiğini söylemişti.
GSM’de hocalık yaptığımız yıllarda ucu yukarı kıvrık bıyıkları, kendine has konuşması, tonlamasıyla ve ona çok yakışan piposuyla hayli renkli bir kişilikti. Ama kısa sürdü. Uzun uzun dostluk edemediğimize üzülürüm.
23 Temmuz 20023 tarihinde kendisini Şakirin Camii’nden uğurladık. Cenazede çelenk çoktu, ama ünlü isim pek yoktu. Tanıdık birkaç dosta rastlayınca sevindim. Birlikte özçekim yaptık.
Kendisini saygıyla anıyor, rahmet diliyoruz.”
Harun YÖNDEM, TRT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.