enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “deprem sonrasında çıkan en büyük problem su kaynağına erişmek”

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “deprem sonrasında çıkan en büyük problem su kaynağına erişmek”
28.05.2023
A+
A-

İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından “Mavi Yarınlar İçin…” projesi kapsamında depremin su kaynaklarına ve deniz canlılarına verebileceği etki konusunda online bir seminer gerçekleştirildi.

TÜHA / TÜRKUAZ İstanbul İnternational News Agency

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın haberine göre, “Mavi Yarınlar İçin” semineri; İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emel Tozlu ÖZTAY’ın yönetiminde gerçekleştirildi.

İGÜ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencilerinin de yer aldığı “Mavi Yarınlar İçin” adlı seminer, ‘Deprem ve Su Kaynakları’na dikkat çekip ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlendi.

İçme Sularının yüzde 50’si Yer Altı Sularından Geliyor.

Seminere katılan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ da, bu gibi bilinçlendirme çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Dursun YILDIZ, temel ihtiyacımız olan içme suyunun yüzde 50’sinin yer altı sularından geldiğini  hatırlatarak, Türkiye’nin Doğu bölgesinin kaynak sularını daha çok tükettiğini dile getirdi.

Depremlerden kaynak sularının; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkilendiğini ifade eden YILDIZ, “Bilim insanları yer altındaki su seviyesindeki değişimi (presismik) de araştırmaktadır. Yer altı suyunun depremden sonra sıcaklığı artıyor, suyun seviyesinde ve kalitesinde değişiklik meydana geliyor, bu konuda birçok ülkede yer altı su seviyesi ve kimyasal özellikleri deprem öncesinde, deprem esnasında ve deprem sonrasındaki değişikliklerini belirleme çalışmaları yürütülüyor” şeklinde konuştu.

Tsunami Deniz Topografisini Tamamen Değiştiriyor. 

Denizde dik bir dalga sütununun yer değiştirmesinin sonucunda meydana gelen tsunaminin; Okyanusun da bir taraftan başka bir tarafa moloz taşıdığını ve ‘Deniz Aşırı Transfer’ gerçekleştirdiğini söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, şunları ifade etti:

“Bu olay ise Okyanus topografisinin tamamen bozulmasına neden oluyor. Birçok yer altı suyu yüzey sularından besleniyor ve birçok yüzey suları da yer altı sularından besleniyor”.

Dursun YILDIZ, Tsunami olaylarına karşı da: öncesinde, esnasında ve sonrasında neler olabileceğine dair araştırmalar yapılması gerektiğini ve ‘Mavi Yarınlar İçin’ projesi gibi bilinçlendirici, uygulamalı işlere ihtiyaç olduğuna da dikkat çekti.

 Risk Yönetimine Geçmek Gerekiyor.

Dursun YILDIZ, konuşmasının devamında, deprem sonrasında çıkan en büyük problemin su kaynağına erişmek olduğunu ve bu erişilen suyun temiz olup olmama probleminin yaşandığını belirtti.

YILDIZ, bütün canlılığın en temel ihtiyacı olan suya karşı şimdiden deprem sonrasındaki toplanma alanlarında ve geçici barınma yerlerinde temiz su temininin yapılması için “Su Temini ve Atık Suyu Uzaklaştırma” projelerinin hayata geçirilmesi ve ardından bu işin sürekliliğine/sürdürülebilirliğine de dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Kurtarılma, toplanma, barınma aşamalarının kriz yönetimi ile çözülecek bir iş olmadığını ifade eden Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, acilen ‘Risk Yönetimi!’ yapılması gerektiğini vurguladı.

Dursun YILDIZ, bugün ki deprem alanına sadece içme suyu ve yemeklerde kullanılmak için gerekecek su için 200 TIR gerektiğini ve bunun da diğer hijyenik ihtiyaçlar için yeterli olmadığına değindi.

 Belirsizlik Yönetimine Hazırlanmak Zorundayız.

“İşi planlamada ve rapor hazırlamakta sorun yok. Uygulamada sorunumuz var. Deprem gibi felaketlerden sonra kişi özelinde daha spesifik konulara değinebilmek için ilk önce temel ihtiyaç olan su ihtiyacının temiz bir şekilde ulaştırılması gerekiyor” diye konuşan YILDIZ, deprem öncesinde de farkında olduklarını ve il ölçeğinde ‘Merkez Afet Planı’ hazırlandığını ve bu durumlarda belirsizlik yönetimine hazırlanmak zorunda olunduğunu kaydetti.

“Değişim için paradigma değişikliği yapmamız gerekiyor” diyen Dursun Yıldız, “Düşünce kültürümüzü değiştirmeliyiz, paradigmamızı değiştirmeliyiz. Multidisipliner (çok disiplinli) düşünceye geçmemiz gerekiyor. Sadece mühendis bilgisi yeterli olmaz.” şeklinde fikirlerini dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.