enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:50 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
00:36 Önlem alınmazsa kanser kaynaklı ölümler 2050’ye kadar iki katına çıkacak
00:34 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:33 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’dan rektörlere müfredat ve AKTS mesajı…
00:28 Hollanda Türkleri babaları İsmail GÜNGÖR’ü kaybetti!…
00:20 Başkan Bulut: “Kocaeli, sanayicimizin emeği- tüccarımızın cesaretiyle ülkemiz ekonomisine güç katıyor…”
00:14 Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuru için son hafta
00:13 2026 Özel sektör zam beklentileri-Türkiye ortalaması nereye oturur?
00:12 Zeyrek’in kalbinde yer alan ve yıllarca atıl kalan Haliliye Medresesi…
00:05 (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ekvador’da Kokain Betona Karıştırılıp İmha Ediliyor

Ekvador’da Kokain Betona Karıştırılıp İmha Ediliyor
19.03.2023
A+
A-

Son yıllarda özellikle Avrupa’ya yapılan uyuşturucu sevkiyatındaki önemi artan Ekvador’da ele geçirilen kokain miktarının rekor düzeylere ulaşmasının ardından oluşan muhafaza, bertaraf ve yüksek maliyet gibi sorunları aşmaya yönelik çözüm, kokainden beton bloklar yapılması oldu.

Son iki yılda toplamda 410 tonun üzerinde kokain ele geçirilen Ekvador’da uyuşturucuların tutulduğu depolarda yer sorunu oluşması, kokainin yakıldığı fırınların yetersiz kalması, yüksek maliyet gibi sorunlara, Güney Amerika ülkesinin çözümü, kokaini çimento, su, kum gibi maddelerle karıştırarak beton yapmak oldu.

Kapsülleme yöntemi olarak bilinen bu metot bu düzeyde dünyada ilk kez kullanılıyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından da onaylanan yöntemin, kokaini yakarak bertaraf etmeye göre daha hızlı, ucuz ve çevreci bir yöntem olduğunu ve Ekvador’da bugüne kadar 350 tonun üzerinde kokainin bu şekilde imha edildiği bildiriliyor.

Ekvador İçişleri Bakanlığı Uyuşturucu Kontrol Müsteşarı Edmundo Mera, kokainin fırında imha edilme süresinin saatte 70 kilogramken, kapsülleme yöntemiyle bu miktarın 2 tona kadar çıkarıldığını ve betondan toprağa sızma ya da yeniden kokain elde edebilmenin teknik olarak imkânsız olduğunu kaydediyor.

“Şimdilik inşaat sektöründe kullanılmıyor”

Yasal engellerden dolayı betonların şimdilik bina yapımında kullanılmadığını belirten yetkili, basına yaptığı açıklamada “Savcıların ve ilgili makamların gözetiminde kimyasal hızlandırıcılar kullanarak 2 saatte kurutulan betonlarla 15 metre derinliğindeki havuzları betonla dolduruldu ve sızmayı önlemek için geomembranla örtülerek izole edildi” dedi.

Tuğla şeklimdeki kokain bir atık toplama tesisinde son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, cam ve petrol atıklarıyla birlikte parçalanıyor ve içine çimento, su, bazı kimyasallar ve diğer malzemeler de eklenerek harç haline getirildikten sonra kurutuluyor.

Uzmanlar Ekvador’da deneyimlenen kapsülleme yönteminin diğer Latin Amerika ülkelerinde de uygulanabilir olduğuna, bu yöntemle zaman zaman organize suç örgütlerinin saldırılarına maruz kalan depoların güvenlik sorununun azalmasından; yasa gereği uyuşturucunun imhasına iştirak etme yükümlülüğü bulunan savcıların harcadığı zamandan tasarrufa kadar çok sayıda getirisi olduğunu kaydediyor.

Gazeteci* Mustafa ÖZDEMİR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.