enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Siyaset, Dış politika, Güvenlik ve Göç, Ekonomi, Enerji, Hukuk ve Yargı: 2022’de Türkiye!

Siyaset, Dış politika, Güvenlik ve Göç, Ekonomi, Enerji, Hukuk ve Yargı: 2022’de Türkiye!
31.12.2022
A+
A-

SETA’nın her yılın sonunda hazırladığı gelenekselleşen SETA Yıllığı Türkiye’nin hem temel gündem maddelerini zengin bir içerikle analiz etmekte hem de gelecek yıllara dair bütüncül bir bakış açısı sağlamaktadır.

Siyaset, Dış politika, Güvenlik ve Göç, Ekonomi, Enerji, Hukuk ve Yargı konularının yer altığı SETA Yıllığı 2022’de Türkiye!, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, birbirinden değerli çalışanlarından Murat YEŞİLTAŞ, Nebi MİŞ, Cen Duran UZUN, Muhittin ATAMAN, Hacı Mehmet POYRAZ, Mert Hüseyin AKGÜN, Baki LALEOĞLU, Büşra Zeynep ÖZDEMİR ve Deniz İSTİKBAL tarafından hazırladı.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran düzensiz göçmen meselesini değerlendirdiSETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, 2022’de Türkiye! Yıllığını TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye değerlendirerek, 2022’de Türkiye’nin iç siyasetinde yaklaşan 2023 seçimlerinin, ittifaklar ve parti içi gelişmelerin yanı sıra ekonomi, güvenlik ve dış politikada yaşanan gelişmeler konusunda belirleyici olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. DURAN, 2022 hem Türkiye siyaseti hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından oldukça yoğun geçtiğinin altını çizerek, Cumhurbaşkanının faaliyetlerinde yeni ekonomi modelinin, “müjdeler”, reform girişimleri, altyapı ve üstyapı yatırımları ana gündem maddeleri olduğunu, Dış politikada ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin aktif diplomasi yaklaşımını sürdürdüğünü söyledi.

Bütün siyasi partilerde olduğu gibi AK Parti’nin de 2022’deki en önemli gündeminin 2023’te gerçekleştirilecek seçimlere hazırlık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Bu doğrultuda parti içinde teşkilat çalışmalarının hızlandırıldığı ve gençlerin ön plana çıktığı görüldü. Ayrıca uzun süredir üzerinde çalışılan “Türkiye Yüzyılı Vizyonu” Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Yılın son ayında AK Parti geniş bir alanda başörtüsünü anayasal güvence altına alacak anayasa değişikliğini kamuoyuyla paylaştı” dedi.

Prof. Dr. DURAN, Cumhuriyet Halk Partisi’nin de(CHP) 2023 seçimlerini eksene aldığının geçtiğimiz yılda “açılım siyasetine” ağırlık verdiğini ve “helalleşme” söylemini devam ettirdiğine değinerek, 2022’nin ilk aylarında başlayan “altılı masa” toplantılarının CHP’nin önemli bir maddesi olduğunu belirtti.

6'lı Masa'dan ortak video: #bizkazanacağız - Son dakika haberleri – Sözcü

Altı partinin gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantılarının “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e dönüş gerekçesiyle başladığını, yıl içinde belirli aralıklarla devam ettiğini ve farklı tartışmalarla gündeme geldiğini söyleyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Bu tartışmaların en önemlisi HDP ile ilişkiler ve cumhurbaşkanı adaylığı konularıdır. 2022’de CHP için tartışma doğuran bir diğer konu da Kılıçdaroğlu’nun Batı başkentlerine (Washington, Londra ve Berlin) gerçekleştirdiği yurt dışı ziyaretleri” olduğuna vurgu yaptı.

MHP'den ilk seçim mitingi: Bahçeli'den önemli açıklamalar - Son Dakika Haberleri İnternet

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. DURAN,  şunları söyledi:

“Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yılın ikinci yarısından itibaren seçim çalışmalarını yoğunlaştırmış ve “2023’e Doğru Adayımız Belli, Kararımız Net” sloganıyla seçim mitinglerine başlamıştır. MHP ittifak ortağı AK Parti ile özellikle yasama faaliyetlerinde yakın iş birliği gösterirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki uyum yıl içerisinde oldukça güçlü bir şekilde devam etmiştir.
İYİ Parti açısından 2022 CHP ile yürütülen inişli çıkışlı ilişki ile ön plana çıkmış ve bu durum altılı masada parti liderleri Akşener ve Kılıçdaroğlu arasında örtülü bir rekabete yol açmıştır. Özellikle İYİ Parti ile CHP arasında ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ve Kılıçdaroğlu’nun muhtemel adaylığı üzerinden yaşanan tartışmalar gündem olmuştur” diye konuştu.

“HDP ise 2022’yi kapatma davası ve partililere açılan çeşitli davalarla geride bırakmıştır” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “HDP altılı masada kendine açıktan yer bulamaması üzerine sol sosyalist partiler ile yeni bir ittifak kurmuştur” dedi.

Adalet Bakanı olarak atanan Bekir Bozdağ, görevi devraldı: Rehberimiz hukuk olacaktır

Hukuk, yargı ve insan hakları alanında 2022’nin önemli gelişmelerin olduğu bir yıl olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. DURAN, Yılın başında Adalet Bakanlığında görev değişimi olduğunu ve yaklaşık beş yıldır bu görevi yürütmekte olan Abdülhamit Gül’ün 29 Ocak 2022’de bakanlığı Bekir Bozdağ’a devrettiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, 1 Aralık itibarıyla TBMM’de 77 kanun ve 36 meclis kararının kabul edildiğini, Yasama faaliyetleri açısından bir diğer önemli gelişmenin de 10 Aralık’ta TBMM’ye sunulan Anayasa değişikliği teklifinin bulunduğunu ve Teklif ile başörtüsüne anayasal güvence getirmenin yanında aileyi korumayı amaçlayan bir düzenlemenin de olduğunu belirtti.

Gazeteci* Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.