enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
10:04 Yurt genelinde sıcaklıklar artıyor
09:30 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
19:24 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
17:09 Güvenlik kaynakları: Türkiye savaşın tarafı değildir
16:44 İlber Ortaylı hayatını kaybetti
13:12 MSB: İran’dan ateşlenen mühimmat imha edildi
13:08 CENTCOM: Irak’ta düşen ABD uçağında 4 mürettebat öldü
12:18 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
09:03 İstiklal Marşı 105 yaşında
12:59 Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor
10:46 8 ülkenin bakanlarından Mescid-i Aksa hakkında ortak bildiri
23:20 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

10 yıldır kayıp olan Malezya uçağı 6 saniyelik bir ses kaydı sayesinde bulunabilir

10 yıldır kayıp olan Malezya uçağı 6 saniyelik bir ses kaydı sayesinde bulunabilir
22.06.2024
A+
A-

Cardiff Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2014’ten beri bulunamayan Malezya uçağının yerini tespit edebilecek 6 saniyelik bir su altı sinyali keşfetti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İngiliz gazetesi The Telegraph’in pazartesi günü yayınladığı bir habere göre bilim insanları, 10 yılı geçkin süredir kayıp durumda olan, Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçağın nerede olduğunu çözmeye yardımcı olabilecek bir sinyal tespit etti.

8 Mart 2014’te Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan 227 yolcu ve 12 kişilik mürettebatıyla Pekin’e gitmek üzere yola çıkan uçak, inişe yarım saat kala sırra kadem basmıştı.

Telegraph’ın haberine göre Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, uçağın kaybolduğu gün Hint Okyanusu’ndaki su altı mikrofonları aracılığıyla kaydedilmiş bazı sinyaller keşfetti.

Uçağın düşmesi deprem etkisi yaratmış olabilir

Uçağın düştüğü tahmin edilen saatlerde kaydedilen altı saniyelik sesin, enkaz noktasını tespit etmekte yardımcı olabileceği belirtildi. Araştırmacılar, saniyede 200 metre irtifa kaybeden 200 tonluk bir uçağın küçük bir depreme eşdeğer etki yaratabileceğini söyledi.

İngiliz bilim insanları ayrıca, uçağın düşmesiyle oluşan kinetik enerjinin binlerce kilometre uzaktaki su altı mikrofonlarıyla kaydedilebileceğini belirtti.

Sinyal, Birleşmiş Milletler’in (BM) Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması’nı (CTBT) denetlemek amacıyla bir gözetim merkezi olarak kurulan ve Avustralya’nın Cape Leeuwin bölgesinde bulunan bir su altı dinleme istasyonunda kayıtlara geçmişti.

Benzer enerji patlamalarıyla bölgede sinyal tatbikatı yapılabileceğini belirten Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Usama Kadri, Telegraph’a verdiği röportajda, tatbikat neticesinde benzeri sinyal ölçümü kaydedilirse, uçağın enkazının bulunabileceğini ifade etti.

Sinyallerin ilgisiz olması halinde arama alanı ve tahmini düşüş saatinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.